„Niekiedy lepiej zignorować pytanie, na które odpowiedź musiałaby być zdaniem wielokrotnie złożonym, choć skądinąd oczywistym”.
Dziś coś nowego. Kryminalny duet Marty Guzowskiej i Leszka Talko serwuje nam literacki serial kryminalny.
Poznajcie zatem Lucję Słotką. Nie Łucję, a Lucję. Charakterną babkę z klasą. Jeżdżącą fordem mustangiem, lubiąca brać driftem zakręty, zajeżdżającą wyłącznie od frontu – przebojową kobietę deczko po trzydziestce. Mającą niezłe nogi, kochającą drogie buty i używki.. A przy tym dyplomowaną specjalistkę w swoim fachu, pracującą z pełnym profesjonalizmem i bez jakichkolwiek kompromisów. Bo Lucja jest Home Disaster Manager. Nie ochmistrzynią. Nie służącą, czy prowadzącą dom. Ale menadżerką do spraw katastrof domowych z prawdziwego zdarzenia. Uwielbia nietypowe sytuacje, a niestandardowe wymaganie to jej konik. Za swoje zlecenia inkasuje ogromną gaże i to rekompensuje wszelkie niedogodności zawodowe Lucji.
W pierwszym odcinku literackiego serialu Lucja Słotka z impetem wparowuje do domu słynnego producenta filmowego, Tadeusza Walentego. Jej zadaniem ma być pomóc w przygotowaniu imprezy z okazji jego sześćdziesiątych urodzin. Do posiadłości przybywa filmowa śmietanka towarzyska z branży. Goście niekoniecznie za sobą przepadają i to Lucji w tym głowa, żeby wszyscy byli jednak zadowoleni.. a to zadanie niełatwe i wymagające od Home Disaster Manager talentu do improwizacji i zakupu przez gospodarzy „rozszerzonego pakietu usług”. Pomimo zastosowania zakrojonych na szeroką skalę metod i środków, koktajl skrajnych osobowości i krewkich charakterów okazuje się mieszanką wybuchową, której spożycie grozi zbrodnią..
Jednak na miejscu jest niezawodna Lucja Słotka, która ujawni swój kolejny, skrywany talent detektywistyczny..
„Mężczyzna, który zjadł orzeszki” to pierwsza odsłowna pierwszego polskiego literackiego serialu kryminalnego. Co miesiąc będą pojawiać się jego kolejne, przezabawne odcinki. Każdy, stanowiący odrębną kryminalną historię, dostępny będzie na stronie wydawnictwa Wiela Litera. Audiobook książki czyta Agnieszka Dygant.
Książka to zabawny kąsek dla wielbicieli komedii kryminalnych. Zamknięta w mały format rozrywka może być świetną propozycją na urlopowy relax z książką.
W oczekiwaniu na kolejny odcinek i zajadając się orzeszkami – polecam.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2022-07-01
Ilustracje:Porysunki
Anna Biarda
Trzeci tom nowej serii detektywistycznej o śledczych z Tajemniczej 5! Anka, Piotrek i Jaga mieli dotąd wiele niesamowitych przygód (na przykład szukali...
Pierwszy tom NOWEJ serii detektywistycznej o śledczych z Tajemniczej 5! Anka, Piotrek i Jaga mieli dotąd wiele niesamowitych przygód (szukali naszyjnika...