Jeśli coś lekkiego do czytania, to tylko literacki serial kryminalny! Po przeczytaniu pierwszego przezabawnego odcinka „Mężczyzna, który zjadł orzeszki” jestem bardzo na tak i już się cieszę na lekturę drugiej części „Milioner, który napisał testamenty”. Ta licząca niecałe 150 stron książeczka w kieszonkowym wydaniu okazała się znakomitym przerywnikiem pomiędzy bardziej mrocznymi lekturami, które zazwyczaj czytam. A ze względu na mikry gabaryt pochłania się ją na raz. Moim zdaniem wydawanie przez Wydawnictwo Wielka LItera comiesięcznie nowych szalonych przygód Lucji Słotkiej jest strzałem w dziesiątkę!
Również sama Lucja potrafi idealnie wstrzelić się w potrzeby rynku. A ten na gwałt potrzebuje Home Disaster Managera, czyli osoby od zadań specjalnych, która niemożliwe załatwia od ręki, a na cuda każe chwilę poczekać.
Jakie cechy ją charakteryzują? Równowaga i niesamowity spokój ducha w obliczu codziennych mniejszych, lub większych katastrof i fenomenalna kreatywność w przekształcaniu ich w sukces.
Tylko jak tu lawirować pomiędzy zleceniami poszczególnych osób, jeśli wzajemnie się wykluczają? I co zrobić, gdy główny zleceniodawca pada trupem po zjedzeniu bigosu, a każdy z gości jego urodzinowego przyjęcia miał motyw i sposobność, by go zabić?
W tej sytuacji z pewnością lepiej odnajdzie się doświadczona w zarządzaniu katastrofami Lucja niż kierujący się zasadami swojego szefa Wąskiego, lokalny policjant. Zasadami, które śmieszą do łez.
Genialny humor, ciekawie pomyślana zagadka kryminalna i charakterna bohaterka. Czego chcieć więcej od komedii kryminalnej? Znakomity pomysł na udany wieczór. A dla miłośników audiobooków dostępna jest również w cudownej interpretacji Agnieszki Dygant, której osoba zainspirowała Magdę Danaj przy tworzeniu okładki.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2022-07-01
Ilustracje:Porysunki
czytanienaplatan
Opowieść o tym, że tatowie mogą wszystko... inaczej, co nie znaczy gorzej, ale z pewnością zabawniej! Niestraszny im bałagan, znajdą coś dla osłody, z...
Pierwszy tom NOWEJ serii detektywistycznej o śledczych z Tajemniczej 5! Anka, Piotrek i Jaga mieli dotąd wiele niesamowitych przygód (szukali naszyjnika...