Okładka książki - Mężczyzna z przepowiedni

Mężczyzna z przepowiedni

Tom 1 cyklu W kolorze krwi

Czy miłość może być wieczna? Czy może przekraczać granice czasu i przezwyciężać śmierć?

XIX wiek, Anglia

Na samym początku książki, poznajemy dość szczegółowo historię Elizabeth oraz jej brata Lucasa. Rodzeństwo przeprowadza się na wieś, aby w spokoju przeżyć żałobę. Dziewczyna, jak na swój wiek i czasy, w których przyszło jej żyć - wyznaje dość kontrowersyjne przekonania. Na miejscu okazuje się, że w okolicy grasuje bestia, która brutalnie morduje ludzi. Jednocześnie, wraz z przybyciem siedemnastoletniej Elizabeth, przepowiednia miejscowej zielarki - Caroline, zaczyna się spełniać. Jaką siłę ma miłość?
Jaką cenę trzeba za nią zapłacić?

Przyznam, że mam dość mieszane uczucia dotyczące tej powieści. Bardzo zainteresowała mnie fabuła. Trochę romansu, deczko kryminału przeplatającego się z fantasy. Czytając - czułam się jakbym faktycznie przeniosła się w czasie. Wystawne i eleganckie londyńskie przyjęcia. Warstwy społeczne.
Pomysł na książkę dość oryginalny i niespotykany. Dodatkowo zaintrygował mnie równoległy motyw - dotyczących istot ciemności. Bardzo ciekawy zabieg, który dodał charakteru i mroku. Autorka dostarczyła bardzo dużo emocji. W jednej chwili odczuwałam radość, przyjemność, pozytywne wibracje. Chwilę później to wszystko zastąpiło smutkiem, żalem ale również bólem psychicznym i fizycznym.
Takich przeżyć nie życzyłabym nawet najgorszemu wrogowi. Smak zemsty i niewyobrażalne okrucieństwo. To chyba najgorzej mi się czytało, ale jestem świadoma, że taka była idea książki i było to nie do pominięcia. Przyznam, że w czasie jednej ze scen miałam łzy w oczach. Sądzę, że każdy kto przeczyta powieść - będzie wiedział o co mi chodzi.

Dlaczego więc mam mieszane uczucia?
Książka jest naprawdę wyjątkową i ciekawą pozycją. Jedynie co mi nie odpowiadało, i czego nie kupuję to początkowa faza znajomości Elizabeth i Rodericka. Totalnie nie czułam tego, zastanawiałam się nawet, czy czegoś nie pominęłam. Cała reszta jest warta polecenia i przeczytania.
Jestem ciekawa co się wydarzy w kolejnej części.

Zlosnica_czyta

Informacje dodatkowe o Mężczyzna z przepowiedni :

Wydawnictwo: Videograf
Data wydania: 2023-01-12
Dodał/a opinię: zlosnica_czyta

Zobacz opinie o książce Mężczyzna z przepowiedni

Kup książkę Mężczyzna z przepowiedni

Świąteczny terminarz uczuć
Katarzyna Grabowska0
Okładka ksiązki - Świąteczny terminarz uczuć

Dwa światy, dwa serca i jedna magia świąt. Ona jest Koreanką. On jest Polakiem. Dzieli ich bardzo dużo, a połączyć może... Wigilia. Park...

Wigilia z aniołem, (barwione brzegi)
Katarzyna Grabowska0
Okładka ksiązki - Wigilia z aniołem, (barwione brzegi)

Anioł w ciele człowieka i dziewczyna o anielskim sercu niosą w Wigilię radość potrzebującym. On nie cierpi świąt Bożego Narodzenia. Ona całą sobą...