💬Gdy rozum śpi, budzą się demony💬
Dzień dobry Kochani.
Przychodzę do Was z recenzją najnowszej książki Ewy Przydrygi. Po lekturze poprzedniej czekałam z niecierpliwością na coś nowego. Jest i on. Thriller psychologiczny, którego akcja dzieje się na dwóch płaszczyznach czasowych. Co jeszcze bardziej urozmaica i tak ciekawą fabułę.
Poznajemy dwie bohaterki Adę i Lenę, które okazują się sobie bardzo bliskie. Mimo wydarzeń, które miały miejsce wiele lat temu.
Pod koniec lat dziewięćdziesiątych Ada wraz ze swoimi kumplami bierze udział w ekstremalnie niebezpiecznych zadaniach-wyzwaniach. Kolejny etap to balansowanie na granicy śmierci.
Pewnej nocy za bardzo zaszeleli i ta granica została przekroczona w najgorszy z możliwych sposobów. Ginie niewinny mężczyzna.
Jest to początek zdarzeń tragicznych w skutkach. Spirala, która została puszczona w obieg.
Dwadzieścia lat później.
Lena to osierocona w dzieciństwie, nękana stanami lękowymi i strachem przed całym swiatem młoda dziewczyna.
Na wernisaż z jej pracami przychodzi obcy człowiek, przebrany za klauna, który chce jej coś przekazać. Jednak kiedy ma się z nim spotkać dochodzi do tragedii.
Życie Leny zostaje wywrócone do góry nogami. Zdesperowana dziewczyna zaczyna poszukiwać prawdy na swój temat oraz na temat swojej rodziny. Strzępy informacji próbuje połączyć w jedną całość.
Życie, które znała to tak naprawdę jedno wielkie kłamstwo.
Kim była jej rodzina? Jej matka? Siostra?
Kto tak naprawdę kochał ją najbardziej, dla kogo była wszystkim. Dlaczego inni zginęli?
Tyle pytań, a odpowiedzi znajdziecie w książce.
Od razu ostrzegam, że książki nie da się odłożyć. Jest tak napisana, że ciekawość nie pozwoli Wam na to. Kartka za kartką, aby dowiedzieć się o co chodzi.
Dla mnie historia ogromnie interesująca, zaskakująca i mroczna. Jak głupkowata zabawa nastolatków może doprowadzić do tragedii i jej konsekwencji.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2020-10-14
Lukasz Turków
Mózg to arcyciekawa konstrukcja - bezlik zależnych od siebie trybików, dźwigni, krętych zwojów i korytarzy.
Ta jedna noc może odmienić twoje życie. Albo brutalnie je zakończyć. Ślady krwi znalezione na miejscu zbrodni dają Justynie nadzieję na to, że Milena...
Ma umrzeć. Musi umrzeć. Taki jest nadrzędny cel. W radiowym konkursie Lila wygrywa rodzinny pobyt w luksusowej rezydencji. Położony z dala od...
Przemoc to nie tylko siniaki i rany, ale może przede wszystkim obojętność, tnące jak sztylet słowo, albo jego brak w chwili, gdy jest najbardziej potrzebne. Tego rodzaju przemocy jest w mojej książce najwięcej.