Okładka książki - Miasto Mgieł

Miasto Mgieł

W moim wieku nieczęsto zarywa się noce. Dla tej lektury nie spałam pół nocy, musiałam doczytać. To jest świetny kryminał, jeden z lepszych, jakie ostatnio czytałam!
Akcja dzieje się w Sandomierzu i to właśnie Sandomierz jest jednym z głównych bohaterów tej powieści. Kiedy byłam w Sandomierzu królował tam ojciec Mateusz, teraz na pewno inaczej odebrałabym to miasto ;)
Autor sporo miejsca poświęca historii miasta, historii niezwykle ciekawej. To właśnie w tym mieście zostają odnalezione kości - niektóre bardzo stare, a inne zupełnie nowe. Czy coś je łączy?
"Miasto mgieł" ma w sobie wszystko, co powinien mieć kryminał idealny - ciekawą zagadkę (tutaj dodatkowe punkty za wątki historyczne - doskonałe), policjanta, który nie jest rozwodnikiem i alkoholikiem i który wzbudza sympatię oraz wątki sprzed lat doskonale wplecione w fabułę.
Bardzo polecam! Bardzo! I ostrzegam - czytanie grozi nieprzespanymi nocami ;)

Informacje dodatkowe o Miasto Mgieł:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-10-23
Dodał/a opinię: Monika Kruszyńska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Miasto Mgieł

Kup książkę Miasto Mgieł

Nie było daleko, zresztą w Sandomierzu nigdzie nie było daleko, właściwie z centrum do każdego punktu lewobrzeżnej, głównej części miasta dało się dotrzeć pieszo w piętnaście minut.

Jednak w mieście, gdzie w ciągu roku notuje się ledwie kilka morderstw, a nieraz i żadnego, cztery trupy rozwalają statystyczne słupki w drobny mak.

Więcej cytatów z tej książki

Inkwizytor
Michał Śmielak0
Okładka ksiązki - Inkwizytor

Nie pozwolisz żyć czarownicy. Księga Wyjścia 22,17 Ksiądz sprzedający fałszywe medaliki o cudownych właściwościach zostaje spalony żywcem przed swoim...

Pakiet mrocznych thrillerów osadzonych w małych miasteczkach (Paranoja/Pomruk)
Michał Śmielak0
Okładka ksiązki - Pakiet mrocznych thrillerów osadzonych w małych miasteczkach (Paranoja/Pomruk)

Małe miasteczka i lokalne społeczności, które skrywają swoje mroczne tajemnice... Paranoja, Lisa Jackson Są w miasteczku Edgewater ludzie, którzy uważają...