Właśnie skończyłam czytać te pozycje i jestem na TAK!! Idealna dla dzisiejszej młodzieży, ale nie tylko.. Zafascynowała mnie siła i determinacja głównej bohaterki March Sky bo o niej mowa! Zbuntowana 16 latka, która mierzy około 1, 20 wzrostu, ale siłą i zawzięciem mogłaby zarażać Nas wszystkich. Pomimo niskiego wzrostu nie pozwala sobie w kasze dmuchać.. Jest szykanowana, wyśmiewana w szkole, a jedyna przyjaciółką, która ją rozumie jest Isel, która sama nie ma lekko przez swoja nadwagę. Kto z Was nie usłyszał na własny temat cos nieprzyjemnego?? JAAAAAA i nie jest miłe? a March pomimo tego wszystkiego pokazuje, ze jest dużo więcej warta i ze nie można tak drwić z niej tylko, dlatego, ze jest niska.
Jeżeli czytałeś/łaś #kronikijaaru to w tej się nie pogubisz, ten sam świat elfów, świat Jaaru, ale trochę z mroczniejszej strony. Niezwykły świat, ale i groźny. Idealny obraz wrogiego elfa, który nie uznaje innej rasy oprócz swojej. Każdy inny w ich świecie uważany jest za wroga.
Od razu uprzedzę i podkreślę nie musicie czytać „Kroniki Jaaru” żeby zrozumieć, co się dzieje w tej książce. To jest ten sam świat, ale inna historia, inni bohaterowie moim zdaniem bardziej mroczniejsza, za co dodaje tej trylogii świetnego charakteru.
W książce znajdziemy tez innych równie ważnych bohaterów/postaci a mianowicie Callen, który nawiązuje z March kontakt poprzez sen, ale i w realu poprzez obserwacje.
March zaczyna wyczuwać coś dziwnego, ale dotąd nieznanego, co powoduje lekką panikę oraz zadaje sobie pytanie czy jest to normalne? czy jednak potrzebuje wizyty u psychologa? Nasza bohaterka jak większość nastolatek nie ma dobrego kontaktu z własną mama okazuje się, ze mama ukrywa przed nią jakiś sekret, co powoduje złość, bunt i ucieczkę z domu.
Po drodze poznaje tajemniczego Piątka 13!? Kto to jest? Czy jest po stornie March czy może jednak kimś, z kim będzie musiała zmierzyć się Nasza bohaterka? Co tak naprawdę chce przekazać Jej Callen?
To już sprawdzicie czytając te książkę… gwarantuje, ze nudzić się nie będziecie.
Wydawnictwo: We need YA
Data wydania: 2019-05-15
book_matula Ann Wójcik
Tak niezwykłej szkoły nie było od czasów Hogwartu. Aby dostać się do Spookademii, trzeba odwiedzić galerię duchów, przepłynąć tajemnicze Jezioro Bezimienne...
Przez uchyloną zasłonę czasu do świata Jaaru przenikają duchy. Jaka siła zdołała wezwać Strażników i obalić wszelkie prawa magii? Jakie mroczne...