Okładka książki - Miłość w kolorze sepii patronujemy

Miłość w kolorze sepii

Inne wydania:

Czytając bowiem powieść "Miłość w kolorze sepii" odniosłam nieodparte wrażenie, że to właśnie ta baśń stała się dla pisarki inspiracją do powstania tej historii. Z tą różnicą, że osadzona w 1928 roku. Historia miłości dwojga ludzi. Pochodzącej z wiejskiego środowiska Leokadii oraz Jana, przystojnego wojskowego, staje się przykładem poruszającej miłości. Związku, o który bohaterowie walczą ze wszystkich sił.

Na przeszkodzie to ich szczęścia staje toksyczna rodzina, a konkretnie matka dziewczyny, która nie tylko zachowuje się jak baśniowa macocha, pomiatając własną córką, ale pragnie ją wydać za drania i narodowca. Po stronie Jana zaś przeszkodą do ich szczęścia stają jednak surowe zasady panujące w przedwojennej armii.

Autorka w niezwykle ciekawy sposób ukazała ówczesne konwenanse. Zderzenie wiejskiej prostoty i trudnej sytuacji materialnej z wojskową dyscypliną i mieszczańskim życiem. W tle pojawiają się także przyjaciele Leokadii, niczym anioły wspierający ją w walce o własne szczęście .Na uwagę zasługuje również tło historyczne, w tym między innymi prześladowania ludności żydowskiej.

Powieść osadzona jest we Włocławku. Dlatego jest to nie tylko fascynująca historia, ale i swego rodzaju podróż po ciekawych miejscach tego miasteczka. Śladami bohaterów podążamy jego uliczkami odkrywając tajemnice tego miejsca. Dużym plusem książki jest również warta akcja i ciekawie wykreowani bohaterowie.

"Miłość w kolorze sepii" na pewno będzie ciekawą propozycją na miłośników powieści obyczajowych z historycznym tłem. Z pewnością zauroczy ich wciągającą historią miłosną i magią ówczesnych czasów.

A przede mną lektura drugiego tomu. Zapraszam wkrótce.

Informacje dodatkowe o Miłość w kolorze sepii:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-10-21
ISBN: 9788368261929
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Miłość w kolorze sepii

Kup książkę Miłość w kolorze sepii

Serce za burtą
Katarzyna Sarnowska 0
Okładka ksiązki - Serce za burtą

Dla Aliny i Tomka wyjazdy nad jezioro z przyjaciółmi, wspólne żeglowanie i relaks od miejskiego gwaru stają się doskonałym sposobem na ucieczkę...

Za sterami życia
Katarzyna Sarnowska 0
Okładka ksiązki - Za sterami życia

Sielskie krajobrazy, cisza i bliskość natury. Czy potrzeba czegoś więcej, aby rozpocząć nowy etap w życiu?Wyprowadzka z miasta miała być najlepszą decyzją...