Wiele osób wyznaje zasadę, że najpierw książka potem film, ja tak samo, więc przed zobaczeniem ekranizacji o świecie Minecraft, sięgnęłam po oficjalną opowieść do przeczytania.
Steve jako mały chłopiec przypadkiem odkrył opuszczoną kopalnię, niestety nie wpuścił go tam górnik, który pilnował wejścia, więc wrócił tam jako dorosły i wtedy bez problemu pokonał strażnika. Mężczyzna odkrył tam portal do Świata Podstawowego, zamieszkał tam, znalazł przyjaciela wilka Dennisa, a następnie został uwięziony przez złą czarownicę Małgosię. Jakiś czas później przypadkiem do Świata Podstawowego trafiają Garrett właściciel sklepu z grami, Henry z siostrą Natalie oraz Dawn przedsiębiorczyni mająca swoje mobilne zoo. Razem ze Stevem, który ucieka z niewoli oraz odnalezionym wilkiem Dennisem, postanawiają uratować Świat Podstawowy, który chce zniszczyć Małgosia zła piglińska czarownica wraz z Generałem Chungusem oraz Żarłocznym Wieprzem.
Nie jestem fanką Minecrafta, mam z tą grą styczność tylko sporadycznie, więc nie spodziewałam się, tego, że ta opowieść tak mnie wciągnie. Przeżywamy tutaj naprawdę fascynującą przygodę i chociaż na początku ciężko było mi zapamiętać, kto jest kim, to i tak jakoś dałam radę wszystko zrozumieć. Na pewno osobom grającym w tę grę, będzie trochę łatwiej wyobrazić sobie dane sceny, jak walki różnych bohaterów lub budowanie z kwadratowych klocków, które brały się nie wiadomo skąd. Książka będzie odpowiednia nawet dla dzieci, które mają tylko podstawową wiedzę o tej grze, ponieważ liczy się tutaj przygoda, którą rozpoczęła grupa obcych sobie ludzi, a skończyła ją gromada przyjaciół.
Cieszę się, że trafiłam na tę książkę, ponieważ przeczytałam coś nowego, nie koniecznie wpadającego w moje gusta, a miło się zaskoczyłam i teraz naprawdę chciałabym zobaczyć film. Także warto czasami sięgać po historie, które nie koniecznie pasują nam z opisu, ponieważ może się okazać, że bardzo nam się one spodobają.
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-04-09