Okładka książki - Modlitwa Do Boga Złego

Modlitwa Do Boga Złego

Inne wydania:

"Modlitwa do Boga złego" to kontynuacja cyklu "Kapłan" Krzysztofa Kotowskiego, w którym tajemniczy były duchowny w niewytłumaczalny sposób zostaje obdarzony "pamięcią pokoleń" i musi mierzyć się ze wszystkimi możliwymi konsekwencjami posiadania tego "daru".
W tej części poznajemy samotnego chłopca, który trafia pod opiekę pary punków - Cipuchy i Bzdeta, znanej z pierwszego tomu cyklu i który, podobnie jak sam Krzysztof Lorent, posiada coś, co zdecydowanie wyróżnia go od reszty rówieśników. Posiada bowiem trzy płuca, trzy nerki i czterokomorowe serce, nie ma jednak wątroby, zastąpioną jednym, tajemniczym narządem, a układ kostny wygląda, jak u człowieka chorującego na ostepetrozę. Inaczej działa także układ krwionośny, a mózg wyróżnia dodatkowy płat potyliczny sąsiadujący z ośrodkiem wzroku.
Chłopiec zdaje się nie być świadom swojej odmienności, ani tym bardziej tego, że grozi mu śmiertelne niebezpieczeństwo....
...dlatego jest to najwyższy czas na "modlitwę do boga złego".

Autor bardzo dobrze wprowadza w fabułę, wzbudzając w czytelniku zainteresowanie kolejnymi wydarzeniami. Akcja utrzymuje właściwe tempo, a nowo pojawiający się bohaterowie, stanowią pewien powiew świeżości.

Ogromnym plusem powieści są relacje między bohaterami i dobrze zbudowane dialogi, w których autor niezwykle umiejętnie ukrył wiele mądrości życiowych. Udowadnia, że nie zawsze 2+2=4, zachęca, by nie łykać jak młody pelikan wszystkiego, co mainstream stara nam się wtłoczyć do głów i przemyśleć temat zaginania czasoprzestrzeni czy rozważyć różne drogi ewolucji.

Kolejnym atutem są cenne riposty, które w idealnym momencie przerywają wypowiedź, gdy jedna z postaci nieco się zapędzi się w swych patetycznych wynurzeniach,  wprowadzając do tekstu nutkę humoru, mimowolnie wywołując uśmiech na twarzy czytelnika.

Niestety druga połowa to zauważalny spadek formy. Tempo akcji nieco siada i można odnieść wrażenie, że mało istotne wątki są zbyt rozwleczone, te ważne zaś, potraktowano po macoszemu.
Myślę, że warto byłoby również rozbudować postać chłopca. Liczyłam, że jako bohater, wokół którego koncentrują się wszystkie znaczące wydarzenia, pozwoli czytelnikom nieco bardziej zgłębić konstrukcję psychologiczną, jak i dokonać analizy anomalii anatomicznych.

Wydarzenia wieńczące "Modlitwę do boga złego", następowały po sobie zbyt szybko, pozostawiając ogromny niedosyt, ale jednocześnie, równie wielką chęć poznania dalszych losów bohaterów, których po prostu nie da się nie lubić.

Druga część cyklu "Kapłan" przekonuje, że warto polecać tę lekturę, a mi nie pozostaje nic innego, jak z niecierpliwością wyczekiwać trzeciego tomu.

Wydawnictwu #5whypromotion z całego serca dziękuję za zaufanie i możliwość poznania kontynuacji tej wyjątkowej serii.

Informacje dodatkowe o Modlitwa Do Boga Złego:

Kup książkę Modlitwa Do Boga Złego

Święto swiateł
Krzysztof Kotowski0
Okładka ksiązki - Święto swiateł

W jednym z warszawskich apartamentów zostają znalezione zwłoki czterech mężczyzn. Okoliczności ich śmierci są niejasne. Wszystko wskazuje na to, że zmarli...

Obława
Krzysztof Kotowski0
Okładka ksiązki - Obława

Dwóch braci zaczyna rządzić krajem. Nowe porządki przewidują czystki w służbach specjalnych. Rozpoczyna się bezlitosna walka między agentami wiernymi...