Okładka książki - Mój tata mistrz świata!

Mój tata mistrz świata!

Książka „Mój tata mistrz świata” autorstwa Katarzyny Biegańskiej i Doroty Prończuk to niezwykle ciepła, pełna humoru i wzruszeń opowieść o wyjątkowej więzi między dzieckiem a tatą. Autorki stworzyły historię, która pokazuje świat widziany oczami najmłodszych – pełen zachwytu, miłości i dziecięcej wiary w to, że rodzic potrafi wszystko. To właśnie ta perspektywa sprawia, że książka staje się tak autentyczna i bliska zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nie jest to jedynie prosta opowieść o codzienności, ale piękny obraz rodzinnych relacji, w których najważniejsze okazują się czułość, obecność i wspólnie spędzony czas.

Fabuła książki skupia się na postaci taty widzianego oczami dziecka. Bohater nie jest superbohaterem w klasycznym znaczeniu tego słowa – nie ratuje świata ani nie posiada nadprzyrodzonych mocy. Jest zwyczajnym ojcem, który czasem coś przypali, nie zawsze idealnie tańczy czy buduje skomplikowane konstrukcje. Jednak dla swojego dziecka pozostaje prawdziwym mistrzem świata. To właśnie w tej prostocie tkwi największa siła książki. Autorki pokazują, że dzieci nie oczekują perfekcji. Dla nich najważniejsze są miłość, zaangażowanie i poczucie bezpieczeństwa, jakie daje obecność rodzica.

Bohaterowie zostali przedstawieni w bardzo naturalny i wiarygodny sposób. Tata jest ciepły, troskliwy i pełen poczucia humoru. Nie próbuje być idealny na siłę, dzięki czemu łatwo można się z nim utożsamić. Dziecko natomiast patrzy na niego z ogromnym podziwem i zachwytem, dostrzegając w każdej codziennej czynności coś niezwykłego. Relacja między nimi jest pełna ciepła i bliskości, co sprawia, że podczas czytania trudno się nie uśmiechnąć. W wielu scenach można odnaleźć sytuacje znane z codziennego życia rodzinnego, dlatego książka wywołuje tak silne emocje i budzi wiele pozytywnych skojarzeń.

Ogromnym atutem publikacji są ilustracje, które doskonale dopełniają tekst. Są kolorowe, przyjazne dzieciom i bardzo ekspresyjne. Oddają emocje bohaterów, podkreślają humor sytuacji i sprawiają, że książkę ogląda się z prawdziwą przyjemnością. Rysunki są pełne ciepłych barw oraz sympatycznych detali, dzięki którym historia staje się jeszcze bardziej żywa. Ilustracje nie tylko przyciągają uwagę najmłodszych, ale także pomagają lepiej zrozumieć emocje i relacje między bohaterami. Dzięki nim książka nabiera wyjątkowego klimatu i staje się idealną propozycją do wspólnego czytania przed snem.

„Mój tata mistrz świata” wzbudza przede wszystkim ciepło, radość i wzruszenie. To książka, która przypomina, jak ważne są rodzinne więzi i jak ogromne znaczenie mają nawet drobne gesty okazywane dziecku każdego dnia. Uczy, że nie trzeba być perfekcyjnym rodzicem, aby być dla swojego dziecka kimś wyjątkowym. Pokazuje również, jak ważna jest obecność taty w życiu dziecka oraz wspólne budowanie wspomnień. Morał płynący z tej historii jest bardzo uniwersalny – prawdziwa miłość i bliskość są znacznie ważniejsze niż idealne umiejętności czy spektakularne osiągnięcia.

Książka szczególnie spodoba się dzieciom w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale wiele przyjemności z lektury odnajdą także rodzice. To doskonała propozycja do wspólnego czytania, rozmów o emocjach i budowania rodzinnej bliskości. Szczególnie poruszy ojców, którzy odnajdą w niej codzienne sytuacje znane z własnego życia. Publikacja może być również pięknym prezentem z okazji Dnia Ojca lub po prostu wyjątkową lekturą na wspólny rodzinny wieczór.

„Mój tata mistrz świata” to pełna ciepła i uroku książka, która pokazuje, że największym bohaterem dla dziecka jest kochający rodzic. To wzruszająca, mądra i pięknie zilustrowana opowieść, do której chce się wracać i którą warto polecić każdej rodzinie.

Informacje dodatkowe o Mój tata mistrz świata!:

Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2025-11-12
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Mój tata mistrz świata!

Kup książkę Mój tata mistrz świata!

Co czujesz, tato?
Katarzyna Biegańska0
Okładka ksiązki - Co czujesz, tato?

Rozwój emocjonalny dziecka nie dokonuje się w próżni. Największy wpływ na proces rozpoznawania, rozumienia i wreszcie regulowania emocji dziecka ma rodzina...

W Robaczkowie
Katarzyna Biegańska0
Okładka ksiązki - W Robaczkowie

W Robaczkowie dawno nie było tak nerwowo. A wszystko to z powodu zbliżającego się Święta Łąki. W przedszkolu w Robaczkowie panuje ogromne podniecenie...