„Monument” autorstwa Macieja Torebko to mroczny i wciągający thriller psychologiczny, który nie pozwala oderwać się od lektury aż do ostatniej strony. Autor zabiera czytelnika w głąb miasta – Białegostoku – gdzie historia sprzed trzydziestu lat splata się z brutalnym, współczesnym morderstwem, ukazując mroczne tajemnice i zakamarki ludzkiej natury.
Głównym wątkiem powieści jest śledztwo prowadzone przez aspiranta Ireneusza Suszyńskiego oraz komisarz Milenę Kosińską-Wrońską. Ireneusz, przeniesiony do komendy wojewódzkiej, staje się częścią niebezpiecznej gry, w której każdy krok zbliża ich do muru milczenia i układów sięgających daleko w przeszłość. Milena to postać wyrazista – ostra, zmęczona systemem, ale nieugięta i bezkompromisowa, co sprawia, że ich współpraca to mieszanka napięcia, zaufania i wzajemnej determinacji.
Maciej Torebko ma niezwykły talent do kreowania atmosfery niepokoju i napięcia. Jego styl jest oszczędny, lecz precyzyjny – buduje powoli narastającą grozę i wciąga czytelnika w sieć intryg i tajemnic. Autor nie boi się poruszać trudnych tematów – takich jak bezkarność, przemoc, zło czy społeczna zmowa milczenia – ukazując, że prawdziwe potwory często kryją się wśród nas, uśmiechając się do nas na ulicy.
„Monument” to powieść o winie, konsekwencjach i cenie, jaką trzeba zapłacić za dążenie do prawdy. To historia, która nie tylko bawi się gatunkiem thrillera, ale przede wszystkim zmusza do refleksji nad tym, jak często zło jest ukryte za fasadą zwyczajności, a ci, którzy powinni chronić, bywają częścią systemu, który sprzyja bezkarności.
Emocje w książce są silnie zarysowane – od niepokoju i strachu, przez frustrację, po gniew i bezsilność. Każdy bohater nosi w sobie ciężar przeszłości, a ich relacje są pełne napięć i sprzeczności. Dzięki temu czytelnik nie tylko śledzi kryminalną zagadkę, ale także głęboko angażuje się w losy postaci.
Polecam „Monument” wszystkim miłośnikom mrocznych thrillerów psychologicznych, które nie tylko trzymają w napięciu, ale też poruszają ważne społeczne tematy i zmuszają do refleksji. To książka o tym, że prawdziwe potwory nie zawsze czają się w cieniu – często chodzą wśród nas, pod przykrywką zwyczajności i pozorów. Jeśli szukasz powieści, która wciągnie cię od pierwszej strony i nie pozwoli o sobie zapomnieć, „Monument” będzie strzałem w dziesiątkę.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Nocą
Data wydania: 2025-09-03
Małgorzata Styczeń
Podkomisarz Ariel Janicki staje w obliczu niezwykle brutalnego morderstwa białostockiego komornika. Mężczyzna został unieruchomiony, przebity maczetą,...