Książka „Moralna AI” to przenikliwe spojrzenie na wyzwania etyczne związane z rozwojem nowoczesnych technologii. Od momentu, gdy w 1955 roku po raz pierwszy użyto terminu „sztuczna inteligencja”, pojęcie to przeszło długą drogę, stając się nieodłącznym elementem naszego życia. Dziś, gdy systemy maszynowe są zdolne do podejmowania decyzji oraz przewidywania wyników, autor zwraca uwagę na fundamentalne wartości, które mogą być zagrożone: równość, prywatność, wolność oraz przejrzystość.
Każda technologia, niezależnie od jej zalet, niesie ze sobą ryzyko. Książka podkreśla, że nawet najbardziej zaawansowane systemy mogą zawierać błędy, które prowadzą do dezinformacji czy oszustw. Ludzie często ufają nowoczesnym technologiom, nie dostrzegając, że mogą one wprowadzać w błąd i prowadzić do szkód. Co gorsza, przestępcy mogą wykorzystywać te technologie w nieetyczny sposób, co rodzi dodatkowe zagrożenia.
Książka porusza także problem naruszenia prywatności. Współczesne aplikacje mobilne gromadzą dane osobowe użytkowników, co staje się powszechne. Badania pokazują, że 19 z 21 analizowanych aplikacji wysyła dane do zewnętrznych firm, a 70% korzysta z modułów śledzenia. To niepokojące, zwłaszcza gdy zdajemy sobie sprawę, że nasze dane mogą być sprzedawane bez naszej zgody.
„Moralna AI” wzywa do refleksji nad odpowiedzialnością twórców technologii. To ludzie, którzy projektują procesy i korzystają z narzędzi, są odpowiedzialni za etyczne wykorzystanie danych. Książka zmusza do myślenia i nie daje łatwych odpowiedzi, co czyni ją jeszcze bardziej wartościową. W dobie niepewności i szybkiego rozwoju technologii, „Moralna AI” jest lekturą obowiązkową dla każdego, kto pragnie zrozumieć, jakie konsekwencje niesie ze sobą rewolucja technologiczna oraz jak zachować równowagę między innowacjami a etyką.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-09-12