Okładka książki - Morderstwo o zapachu kawy

Morderstwo o zapachu kawy

*współpraca reklamowa*

Tej książki byłam ciekawa, bo choć to nie bezpośrednia, ale jednak kontynuacja książki "Śmierć i belgijska czekolada". Tym razem jednak na tapecie mamy Misię Kuleczkę, której zachciało się zmieniać świat. To połączenie kryminału i obyczajówki, z elementami komedii i amatorskim śledztwem detektywistycznym.

Misia Kuleczka po dramatycznych wydarzeniach, w których brała udział jej rodzina, postanowiła zmieniać świat od podstaw. Poszła na studia, wybrała trudny ale i elitarny kierunek, którego perspektywą miała być praca w wymiarze sprawiedliwości ale też i jego zmiana. Plany, planami a rzeczywistość szybko udowodniła dziewczynie, że sprawiedliwość to tylko słowo i ideologiczna mrzonka. Gdy ginie jeden z profesorów, a studenci dostają propozycję wzięcia udziały w amatorskim śledztwie, Misia w ostatniej chwili postanawia dołączyć do grupy. Młodzi ludzie próbują samodzielnie rozwiązać zagadkę śmierci profesora, poznają się i budują się pomiędzy nimi więzi, które sprzyjają wyznawaniu tajemnic i współpracy nawet pomimo spektakularnych wtop.

Choć czytałam poprzednią książkę autorki, to mimo to nie wiedziałam czego się spodziewać. Powieść zaczęła się dość spokojnie, ale co ważniejsze już na wstępie pojawiło się wiele konkretów i elementów wyjaśniających dlaczego Misa znalazła się na tych konkretnych studiach. Pojawiło się lekkie nawiązanie do poprzedniej książki, i jeśli ktoś jej nie czytał to tu już może poczuć pierwszą pokusę, żeby ją nadrobić, a tych pokus będzie więcej. Po tym szybkim i konkretnym wstępie przechodzimy już do zbrodni, dość spektakularnej choć nieco dziwnej i nietypowej, która pociąga za sobą kolejne niestandardowe działania. Grupa przypadkowych studentów pod nadzorem komisarza i profesorki ma pomóc w śledztwie. Niby fajnie, ale jak się później okazuje ta grupa wcale nie jest taka przypadkowa jak się wydawało.

Autorka opisuje nam tutaj elementy śledztwa, od tych mozolnych i nudnych, poprzez szalone teorie spiskowe, nieporadne działania, spektakularne katastrofy, aż do nietuzinkowego finału, który może zaskakiwać, choć kryminalni wyjadacze nie będą zaskoczeni. Ja dosyć szybko miałam swoje podejrzenia co do sprawcy i choć autorka naprawdę umiejętnie próbowała mnie zmylić, podsuwając inne i przekonujące tropy czy ślady, to jednak moje założenia w większości się sprawdziły, choć na koniec miło mnie zaskoczył.

Książka napisana w bardzo dobrym stylu, panuje tutaj porządek, chronologia wydarzeń, prowadzone przez grupę amatorów śledztwo było bardzo ciekawe, nie skupiało się tylko na znalezieniu mordercy, ale też na wartościach, na budowaniu przyjacielskich relacji itp. Było takie prawdziwe, tak fajnie się na to patrzyło oczami wyobraźni, ja miałam takie wrażenia jakbym oglądała serial kryminalny, gdzie wszystko do siebie pasuje, gdzie jest zajmująco i uroczo, i nieco komediowo czy dramatycznie. Ten tom porównując z poprzednim podobał mi się ciut bardziej, choć oceny dałam im takie same. Tutaj mocno ujęła mnie postać Misi, której szczerze kibicowałam, a w poprzednim jednak na wierzch wychodziła irytacja, tutaj naprawdę ciszyłam się historią, zagadką a negatywne uczucia się nie pojawiły.

Książkę polecam, to lekki kryminał, taki trochę obyczajowy, gdzie oprócz śledztwa ważne są też relacje międzyludzkie, gdzie w tle też pojawia się troszkę inna historia, a ja takie połączenia bardzo lubię. To świetna propozycja dla rozpoczynających swoją przygodę z kryminałami czytelników, ale zagorzali fani zagadek kryminalnych też znajdą tutaj coś dla siebie, choć ta zagadka nie będzie dla nich taka trudna. To bardzo przyjemna i czytająca się sama historia, którą przeczytałam za jednym zamachem, nie mogąc się od niej oderwać. Moim zdaniem warto ją poznać.

Informacje dodatkowe o Morderstwo o zapachu kawy:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-02-18
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Morderstwo o zapachu kawy

Kup książkę Morderstwo o zapachu kawy

Śmierć i belgijska czekolada
Marta Moeglich0
Okładka ksiązki - Śmierć i belgijska czekolada

Nowe życie, nowy kraj, stare kłopoty... Marta Kuleczka miała prosty plan: wyjechać do Belgii, zacząć od nowa i nareszcie złapać oddech. Jednak rzeczywistość...

Karmienie piersią. Jak dobrze zacząć i poradzić sobie z trudnościami
Marta Moeglich0
Okładka ksiązki - Karmienie piersią. Jak dobrze zacząć i poradzić sobie z trudnościami

Autorki - Magdalena Michalska-Kacymirow, Marta Moeglich - to dyplomowane promotorki karmienia piersią, które w duecie ,,Babki z piersiami" prowadzą tematyczny...

Opad
Opad