Okładka książki - Morelowa księgarnia

Morelowa księgarnia

Recenzja „Morelowa księgarnia”
„Ciocia starannie złożyła kartkę i włożyła ją z powrotem do koperty. A potem bardzo długo patrzyła na mnie, a ja na nią. Raptem wyrwałem kopertę z jej rąk i schowałem pod kołdrę.”
„Morelowa księgarnia” to powieść wydana w 2023r. A jej autorką jest Oresta Osijczuk. Ta ukraińska pisarka, zdobyła nagrodę BarBuka za najlepszy debiut oraz jest laureatką konkursu „Koronacja Słowa” oraz ogólnoeuropejskiego konwentu Eurocon. Oresta napisała serię powieści AIHO, a w Polsce można ostatnio przeczytać jej powieść „Morelowa księgarnia”.
Maria Faryniak nie ma kontaktu ze swoją rodziną, mieszka z synem i nie najlepiej im się wiedzie. Żeby polepszyć życie rodziny postanawia podjąć pracę pokojówki w majątku Kazimierza Czartoryskiego. Niestety kobieta nie może zabrać ze sobą syna. Oddaje go pod opiekę rodzinie męża z którą do tej pory nie miała dobrych stosunków. Od teraz Mychajło mieszka z surową ciotką i wujkiem, właścicielem księgarni. Życie u nich jest zdecydowanie inne od tego jakie znał chłopak do tej pory. Misiek ma teraz obowiązki, ale ma też czas do biegania i zabaw. Podczas jednego z takich dni poznaje Romka, swojego najlepszego przyjaciela. Z czasem poznaje też znajomych takich jak Irenka czy Fecio, a nawet zostaje właścicielem wilków. Jego życie toczy się mimo wszystko spokojnie, do dnia wybuchu I wojny światowej. Mężczyznę żyjącego w XXI wieku coś łączy z tamtym chłopcem i mimo że noszą to samo imię, prawda jest zupełnie inna.
„Morelowa księgarnia” to tematycznie nie mój gatunek. Nie czytam raczej książek o tematyce historycznej, ale jak zaczęłam tą powieść, nie mogłam się od niej oderwać. Jest w niej coś smutnego, ale jednocześnie pięknego i nostalgicznego. Historia tego chłopca to mogły by być zwykłe przygody młodego dzieciaka, brojącego z kolegami, ale wojna, bieda i choroby wprowadzają do historii smutek. Mimo tego chłopak żyje jak każde inne dziecko ciesząc się zabawą z przyjaciółmi i podkochując w koleżance. Wspaniała powieść.

Informacje dodatkowe o Morelowa księgarnia:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-05-17
Tytuł oryginału:
Dodał/a opinię: Colibri

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Morelowa księgarnia

Kup książkę Morelowa księgarnia