Każdy człowiek ma swoją pasje z którą wiąże przyszłość. Jeśli uda mu się marzenie w swojej dziedzinie jest niezawodny, tak jak Alice Hawald, która jest wykładowcą psychologii na Harvardzie. Pięćdziesięcioletnia kobieta jest szczęśliwa, ma wymarzoną pracę, kochającego męża i trójkę dorosłych dzieci.
Jest lubiana i szanowana przez studentów i innych wykładowców. Codziennie odbywa podróże służbowe i jest zapraszana na inne wykłady.
Kiedy Alice zaczyna mieć problemy z pamięcią początkowo myśli, że to ze stresu i z przepracowania,jednak kiedy pewnego dnia traci orientacje w terenie zaczyna się niepokoić.Postanawia wybrać się do lekarza,który rozpoznaje u niej Alzheimera o wczesnym początku. Dla kobiety diagnoza brzmi jak wyrok i jej wcześniejsze, poukładane życie zmienia się diametralnie. obawia się w tej sytuacji reakcji otoczenia oraz tego czy jej przyjaciele nadal będą ją doceniać czy patrzeć na nią przez pryzmat choroby.
Autorka pokazała, że Alzheimer dotyka nie tylko ludzi w podeszłym wieku, ale także dużo młodszych, którzy dotychczas prowadzili aktywne życie zawodowe.
Alice jest zmuszona zmienić swoje życie, jednak pragnie mimo nieuleczalnej i postępującej choroby być jak najdłużej samodzielna,pragnie cieszyć się każdym dniem zanim Alzheimer pozbawi jej wszystkiego.
Lisa Genova niesamowicie przedstawiła obraz chorej osoby i jej rodziny. W powieści pokazane jest jak rodzina poznając diagnozę po szoku i niedowierzaniu chce być wsparciem. Nie mogłam się oderwać odkąd zaczęłam czytać. Kibicowałam Alice w zmaganiach z barierami i całym sercem byłam z nią. Wzruszająca opowieść o kobiecie, która nie zamierza się poddać nawet kiedy podstępna choroba ją wyniszcza. Dodatkowo w książce znajduje się wywiad z autorką, która opowiada o inspiracji do napisania tej powieści. Książka jak najbardziej zasługuje na maksymalną ocenę. Jestem pewna, że nikt nie będzie żałował poświęconego czasu na tę książkę.
Informacje dodatkowe o Motyl:
Wydawnictwo: Papierowy Księżyc