„Mrok jest miejscem” to zbiór ośmiu krótkich, aczkolwiek przejmujących opowiadań autorstwa Ariadny Castellarnau uhonorowanych nagrodą Grand Prix de I’Imaginaire.
To zaproszenie do świata mroku, ciemności, bólu, gdzie można zatracić granicę między rzeczywistością a imaginacją, dobrem a złem.
Skomplikowane relacje pomiędzy rodzicami a dziećmi stanowią oś łączącą odrębne historie, składające się na destrukcyjny obraz świata. Każde z opowiadań jest jak rana, z której autorka zrywa strup bez znieczulenia, odkrywając przed czytelnikiem złożoność ludzkich zachowań i drugie - to gorsze - oblicze ludzkiej natury. Najbardziej przeraża odkrycie faktu, że niemal w każdej historii, zło godzi w dzieci. To one zmagają się z problemami z którymi nie powinny się zmagać, ponoszą konsekwencje przewinień, destrukcyjnych wyborów podejmowanych przez dorosłych.
Krótkie opowiadania niosą ze sobą wielki ładunek emocjonalny, podczas lektury niemal czujemy jak porywa nas i ogarnia tytułowy mrok. Nie jest to komfortowa lektua nastawiona na rozrywkę, sięgając po opowiadania Castellarnau należy mieć na uwadze, że to literatura cięższego kalibru, pozostawiająca swój ślad w czytelniku. Atmosfera niesamowitości, fantastyki, która wkrada się do rzeczywistego świata opowiadań, podkreśla poczucie zagrożenia, nieuchronnego zła, które ma się wydarzyć, ale to nie w fantastyczncyh światach należy doszukiwać się zagrożenia lecz w człowieku zmagającym się z mrokiem w sobie.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2024-11-12
Tytuł oryginału: La oscuridad es un lugar
julitalatka