"Kobietę cechuje słabsza pod względem sprawności i siły konstrukcja fizyczna. Mniejsze kobiece mózgi oznaczają mniejszą zdolność do skupienia myśli i mniejsze zdolności intelektualne. Przewaga właściwości emocjonalnych w naturze kobiety nie pozwala jej należycie przystosować się do wykonywania zawodu lekarza".
Totalnie bzdurne argumenty, prawda? Ale wyobraźcie sobie, że w epoce wiktoriańskiej takie rozumowanie było na porządku dziennym i mówili to mężczyźni - lekarze. Co ciekawe, według ostatnich badań to kobiety są lepszymi lekarzami, "ścisłej trzymają się wytycznych klinicznych i zapewniają pacjentom lepszą profilaktykę". Dzisiaj mamy dostęp do wspaniałych lekarek i odpowiedniej opieki medycznej. Niestety nie zawsze było tak kolorowo. O trudzie i walce kobiet o prawo do wykonywania zawodu lekarza opowiada świetna książka Olivii Campbell pt. "Na łasce brutali. Kobiety w świecie medycyny".
W tej książce poznajemy historie pionierek na gruncie medycyny.
Elizabeth Blackwell, Elizabeth Garrett Anderson i Sophia Jex-Blake to trzy niezłomne kobiety, które zostały lekarkami. Początkowo nie zdawały sobie sprawy, jak duże znaczenie może mieć wprowadzenie kobiet do zawodu lekarza. Jednak szybko okazało się jak ważna i nieoceniona jest ich praca. Nie tylko wykazały determinacją w świecie zdominowanym przez mężczyzn ale też zdobyły odpowiednie wykształcenie, osiągając nieraz najlepsze wyniki. Udało im się przełamać bariery w nauce i społeczeństwie. Stały się pierwszymi pełnoprawnymi lekarkami, rewolucjonizując sposób, w jaki kobiety otrzymują opiekę zdrowotną. Wiedza była ich atutem, a poprzez swoją służbę niosły wielu pacjentom ratunek. Ich wysiłki nie poszły na marne, przetarły szlaki dla innych kobiet, młodych studentek, które dzięki nim mogły śmielej kroczyć po drodze medycyny.
Czytałam tę książkę z nieustającym zaciekawieniem. Stanowi ona nie tylko doskonałą charakterystykę wyżej wspomnianych bohaterek, ale też daje obraz czasów i problemów XIX wieku. Warto przeczytać i poznać historię tych kobiet. Bardzo polecam.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-03-09