Okładka książki - Naprawdę jaki jesteś

Naprawdę jaki jesteś

Nim przysiądziesz do lektury, otwórz umysł i swoje serce. Chłoń doznania, emocje i staraj się nie oceniać. Żyj historią, ciesz się wspaniałą fabułą dopracowaną w najmniejszych szczegółach i nie zamykaj się na poglądy, stereotypy. Daj szansę opowiedzieć Hermanowi swoją historię widzianą jego oczami. Zobaczysz, że pokaże ci prawdę, akceptację siebie i zrozumienie. Poruszy najczulsze struny w sercu i na długo zapadnie w pamięć.

Po długim czasie myślę, że jestem w stanie opowiedzieć wam, co nieco o książce. Nie wiem, czy w pełni oddam to, co wywołała we mnie ta historia, jaki ogrom spustoszenia zrobiła w mym sercu, duszy i umyśle. Ale się postaram ;)

Tę książkę powinien przeczytać każdy bez wyjątku. Porusza ważny temat poszukiwania swojego prawdziwego ,,ja''. Historia opowiada o próbie zrozumienia swoich odczuć, przeżyć, o tolerancji, odrzuceniu, trudnych wyborach i wielu innych. Tym światem się po prostu żyje, chłonie wszystkimi zmysłami, spija każde przeczytane słowo. Stałam się Hermanem, postacią uwięzioną między powinnością wobec ojca a tym, czego pragnę ja sama. Czułam wzbierający we mnie lęk, obawę przed nieznanym, zaprzeczenie, niedowierzanie. Miotałam się, warczałam, nie potrafiąc znaleźć sobie miejsca w świecie, do którego należałam. Jakbym zarazem należała do społeczności, zgadzała się z jego poglądami i przekonaniami, a z drugiej zaprzeczała i zgadzała się ze swoją prawdziwą naturą, która wciąż czeka na uwolnienie.

Autorka stworzyła autentyczną postać, taką, która mogłaby żyć wśród nas. Osobę, która na zewnątrz zakłada maskę, a w środku toczy walkę z samym sobą. Herman urzekł mnie swoją historią, poruszył serce i umysł. Sprawił, że zatrzymałam się na chwilę i zastanowiłam nad własną lojalnością wobec bliskich, a najskrytszymi marzeniami. Pozwolił mi poczuć dotąd nieznane dla mnie myśli, doznania, przeżycia, emocje osoby, która nie potrafi zrozumieć swojej tożsamości. Która waha się, ma obawy, która chciałaby żyć dla siebie, a nie oczekiwań innych. Autorka, mimo że osadziła historię w latach trzydziestych, dobrze odzwierciedla to, co się dzieje dzisiaj współcześnie. Jak potrafimy oceniać, szydzić, wyśmiewać się z odmienności. Każdy ma jakąś odmienność, u jednych widać to gołym okiem, inni skrywają to skrzętnie przed całym światem. Nikt nie jest idealny, ale powinniśmy akceptować wszystkich takimi, jacy są. Czy gruby, czy chudy, czy brzydki, piękny, z inną odmiennością seksualną, praktykuje inną religię. Jesteśmy ludźmi, społecznością, różną, bo różną, ale powinniśmy akceptować odmienność, patrzeć sercem, a nie umysłem.

,,Naprawdę jaki jesteś'' to opowieść bogata w przeróżne emocje. Gdy zajrzy się do opowieści, od razu przesiąka się jej mocą, urokiem i wyjątkowością. Nie sposób oderwać się od czytanej powieści, chłonie się wszystkimi zmysłami to, co chce nam przekazać autorka. Napisana z dbałością, delikatnością. Zamykając oczy, mogłam przenieść się do lat trzydziestych. Widzieć przedwojenną Warszawę, uczestniczyć w spektaklach kabaretowych i pomagać zagubionemu odnaleźć swoją własną drogę. To była dla mnie wspaniała przygoda, o której długo nie zapomnę. Gorąco polecam!

Informacje dodatkowe o Naprawdę jaki jesteś:

Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data wydania: 2019-10-30
Dodał/a opinię: Magda Zimna

Tagi: bóg Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Naprawdę jaki jesteś

Kup książkę Naprawdę jaki jesteś

Chłopak dla teściowej
Agnieszka Walczak-Chojecka0
Okładka ksiązki - Chłopak dla teściowej

Czy myśleliście kiedyś, by pozbyć się teściowej? Natalia znalazła na to sposób! Nie przewidziała jednak, że przy okazji jej świat stanie na głowie.   Natalia...

Saga bałkańska (Tom 1). Nie czas na miłość
Agnieszka Walczak-Chojecka0
Okładka ksiązki - Saga bałkańska (Tom 1). Nie czas na miłość

Ta miłość nie powinna się zdarzyć. Porywająca opowieść o losach grupy młodych ludzi na tle bałkańskiej wojennej zawieruchy początku lat dziewięćdziesiątych...