Recenzja przedpremierowa
Premiera 27.03.2024
Narzeczona bez zobowiązań Ewelina C Lisowska (E-book)
Wydawnictwo: Romanse
Mil vidas atras [właść. tłumacz. hiszpan.]
Na samym początku pragnę podziękować autorce za zaufanie i możliwość poznania tejże historii.
Już od jakiegoś czasu podobają mi się powieści z historią w tle. Szczególnie upodobałam sobie tzn. romanse historyczne.
Rozkwitająca miłość nie jest tu jednym tematem. Są tu również tajemnice, które w dużym stopniu mogą zadecydować o losach innych.
Autorka co do najdrobniejszego szczegółu przedstawiła nam fakty z tamtych czasów.
Ta wiarygodność pozwala nam nie tylko wczuć się w powieść, ale też uczy nas różnych nowych pojęć, które od razu są wytłumaczone w przypisach.
To moje pierwsze spotkanie z twórczością tej autorki i bardzo spodobał mi się styl w jakim zastała opowiedziana ta historia. Rzadko już spotykamy w książkach spis treści czy też opis rozdziału z najważniejszą sentencją. Bardzo dobrym pomysłem okazały się fragmenty narratorskie. Nie naprowadziły nas wprawdzie od razu do winnej osoby, ale... Były to takie wskazówki, aby można było się zacząć domyślać, co i jak się tutaj wydarzyło.
Historia pochłonęła mnie już od swoich pierwszych stron.
Nie sposób było się od niej oderwać, mimo trudnego tematu z jakim przyszło się zmierzyć.
To nie tylko historia miłości Eleny i Dalebora, ale też ich problemy i przeszkody, które musieli pokonać, aby móc doświadczyć tzn. "Happy End'u".
Intrygi, afery, nieporozumienia i niemal wszechobecna nienawiść - to w klasach wyższych, czyli szlacheckich/książęcych, nic innego jak przysłowiowy "chleb powszedni".
Nie w sposób jest tutaj nie polubić głównych postaci. Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej bliska mojemu sercu stała się Hrabina Waleria Milecka. Kobieta, która była jak Dobra Wróżka. Ona to pilnująca prawdziwej miłości i twardo trzymająca się swoich zasad.
Powieść nieoczywista, która toczyła się w swoim tempie mimo tylko 200 paru stron.
Z największą przyjemnością przeczytam inne książki tej autorki.
Moja ocena 10/10
Cytaty z książki:
"[...] - Kobieta to nie przedmiot, który można sprzedać jak na targu! - warknął rozwścieczony bezczelnością tego podłego człowieka. [...]"
" [...] Tak! Już za długo siedziałam bezczynnie, a czas nie czeka, tylko leci na złamanie karku! [...]"
"Każdy człowiek ma swoją wrodzoną wartość. Jesteś po prostu niepowtarzalny. Zaakceptuj siebie takiego, jakim jesteś, a zobaczysz, że spotkasz miłość swojego życia."
"[...] - Tych klika chwil spędzonych z tobą sprawiło, że czuję, jakbym znał cię od zawsze. To nie ilość wspólnych przeżyć decyduję o wielości miłości, lecz ogrom rozłąki i trudnych sytuacji, które mimo wszystko nie zdołały nas rozdzielić. [...] "
„Nie jestem piaskiem, jestem jak skała, którą możesz zniszczyć tylko wtedy, gdy będziesz drążył w niej kroplami słów, póki nie pęknie na pół i nie rozsypie się na wietrze w drobny pył”.
Wydawnictwo: Romanse
Data wydania: 2024-03-27
Recenzja_Oliwii
Ewelina C.Lisowska Królowa żebraków Romans historyczny z lekką nutką erotyki, 20-lecie międzywojenne Wydawnictwo Romanse Premiera 22.11.2022 ebook...
Historia miłości panienki z dworku i chłopa. Akcja tego romansu historycznego rozgrywa się w wieku XIX. Realia epoki autorka opisała w krótkim posłowiu...