Okładka książki - Narzeczona kłamcy

Narzeczona kłamcy

"Narzeczona kłamcy" to książka, która jest przestrogą dla każdego, szaleńczo zakochanego. Nina Dunst to realna osoba. Celebrytka, agentka nieruchomości oraz architektka wnętrz, pisze pod pseudonimem, ale na kartach powieści pokazała swoją historię, prawdziwą, piękną i jednocześnie przerażającą.
Była perfekcjonistką. Wszystko miała zaplanowane, wiedziała czego chce i jakie przyświecają temu cele. Pragnęła bezpieczeństwa, wsparcia i stabilnego związku. Taki miał jej zapewnić Bernard, człowiek ze snu. Nina, główna bohaterka, to postać, z którą wiele osób może się utożsamić. Po rozwodzie próbuje na nowo odnaleźć siebie i ułożyć życie na nowo. Spotkanie Bernarda jest jak gwiazdka z nieba. Mężczyzna wydaje się idealny, troskliwy i pełen zrozumienia. Akceptuje ją i jej przeszłość, a także angażuje się w relację z jej dzieckiem. Na początku wszystko układa się doskonale, a Nina zaczyna wierzyć, że los w końcu się do niej uśmiechnął.
Autorka z wielką subtelnością przedstawia rozwój tej relacji, budując napięcie krok po kroku. Umiejętnie pokazuje, jak miłość potrafi zaślepić i sprawić, że zakochany ignoruje sygnały, które mogłyby uchronić przed rozczarowaniem.
W mistrzowski sposób zobrazowała, jak łatwo można paść ofiarą manipulacji, gdy człowiek kieruje się pragnieniem miłości i akceptacji. Z dużym wyczuciem przedstawia również emocjonalny świat samotnej matki, która pragnie dać swojemu dziecku pełną rodzinę, a jednocześnie boi się kolejnego rozczarowania.
Fabuła jest pełna zwrotów akcji, które sprawiają, że od lektury trudno się oderwać. Wielokrotnie niedowierzałam w naiwność bohaterki, z drugiej strony miałam świadomość, że endorfiny wywołane zakochaniem, potrafią przyćmić logiczne myślenie. Różowe okulary to atrybut niemalże każdego człowieka będącego w początkowej fazie związku.
"Narzeczona kłamcy" to książka, która z pewnością zostanie na długo w pamięci czytelnika. Jest nie tylko ostrzeżeniem przed zbyt pochopnym ufaniem nowo poznanym osobom, ale również opowieścią o sile kobiet, które mimo bolesnych doświadczeń, potrafią się podnieść i walczyć o swoje życie.
Nina Dunst przestrzega, pokazuje "red flagi", jest drogowskazem. Czy skorzystasz z rad osoby, która bezgranicznie zaufała i przez to straciła wszystko?
Polecam tę powieść osobom, które cenią sobie dobrze skonstruowane historie psychologiczne oraz te o ludzkich słabościach i sile przetrwania.

Informacje dodatkowe o Narzeczona kłamcy:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-08-08
Dodał/a opinię: ubookmi

Tagi: Narrative theme: Love & relationships

Zobacz opinie o książce Narzeczona kłamcy

Kup książkę Narzeczona kłamcy