Okładka książki - Narzeczona kłamcy

Narzeczona kłamcy

"I w końcu ja, Nina Dunst, kobieta, która nigdy nie miała długów, a której dziś grożą (...) zbiry (...).
To my, oszukane.
I to nasze dzieci.
Ile oddasz za miłość, dziewczyno?"

Mówią, że miłość jest ślepa...
Niestety, choć to smutne, muszę przyznać, że jest w tym sporo racji. Zakochani nie widzimy świata poza naszą sympatią, chcemy spędzać z nią jak najwięcej czasu, łakniemy jej obecności jak kania dżdżu. Zaopatrzeni w różowe okulary nie dostrzegamy w niej żadnych wad, pozostajemy głusi na jakiekolwiek głosy świadczące o tym, że jest inaczej. Ufamy, bo czymże jest związek bez zaufania?
To przykre, ale nie wszyscy ludzie są dobrzy i bywa, że trafiamy na kogoś, kto z premedytacją wykorzystuje nasze oddanie. Z wyrachowaniem czerpie z naszej miłości, sam nie dając od siebie nic. Wręcz przeciwnie, zabiera znacznie więcej niż byśmy się spodziewali.

"Narzeczona kłamcy" to przejmujący debiut Niny Dunst, pisarki o fikcyjnych personaliach, pod którymi kryje się znana celebrytka, agentka nieruchomości i architektka wnętrz. Ale nie, nie osiągnięcia tej kobiety są tu najważniejsze, choć w całej historii mają one też ogromne znaczenie. Na kartach książki odnajdujemy opowieść Niny Dunst, będącej zarazem autorką jak i główną bohaterką tego tytułu. Kobieta, doświadczona przez los, opowiada nam swoje przeżycia, choć podkreśla przy tym, że przybrały one nieco zmienioną formę. Celem wyjaśnienia dodaje, iż nigdy nie sądziła, że dane jej będzie napisać książkę. Nigdy o tym nie marzyła, jednak z upływem czasu doszła do wniosku, że to co się jej przytrafiło, może stać się przestrogą dla innych kobiet oraz pomóc im zmierzyć się z podobnymi traumami.

Z początkowych fragmentów powieści wyłania się silna i zaradna bohaterka, która potrafi o siebie zadbać. Niestety, jak my wszystkie, marzyła ona o prawdziwej miłości, pragnęła czuć się zaopiekowania. Może dlatego z taką mocą rzuciła się w nowy związek?
Czy można mówić o tym, że popełniła błąd?
A czy błędem jest obdarzyć zaufaniem drugą osobę, zwłaszcza gdy ta wydaje się być spełnieniem naszych marzeń?
Nie, to naturalne że otwieramy nasze serca, zwłaszcza, jeśli chcemy z tym kimś budować swoją przyszłość. Źle, gdy ten ktoś bez skrupułów to wykorzystuje.

My, czytelnicy, od samego początku jesteśmy świadomi tego, że ta historia nie będzie miała szczęśliwego zakończenia. Dzieje się tak dlatego, że bohaterka opowiada nam swoje życie z perspektywy czasu. Mówi o tym, co było, a przy tym dokonuje analizy zachowania swojego partnera. Próbuje określić pierwsze przesłanki wskazujące na to, że wszystko potoczy się właśnie w tym kierunku. Spisanie tych wydarzeń ma charakter terapeutyczny, oczyszczający, pozwala na definitywne rozliczenie się z przeszłością. Ponadto, nadrzędnym celem książki jest udzielenie wsparcia innym kobietom, pokazanie im, że w takim przypadku nie ma winy płci pięknej. Nie trzeba być głupim i bez obycia, by ulec przemyślanej i odpowiednio skonstruowanej manipulacji.

"Narzeczona kłamcy" to świetna, niezwykle emocjonalna historia, która pozwala nam zajrzeć za kulisy toksycznego związku. Co więcej, dzięki słowom opowiedzianym nam przez autorkę widzimy, że wcale nie musimy być naiwne, by dać się oszukać. Naszą jedyną winą jest silna potrzeba miłości i pragnienie szczęścia.

Moja ocena 9/10.

Informacje dodatkowe o Narzeczona kłamcy:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-08-08
Dodał/a opinię: Katarzyna Jabłońska

Tagi: Narrative theme: Love & relationships

Zobacz opinie o książce Narzeczona kłamcy

Kup książkę Narzeczona kłamcy