Okładka książki - Nawet jeśli umrę w drodze

Nawet jeśli umrę w drodze

"Ucieknę stąd. Ucieknę przed śmiercią. Przyjdę do ciebie, nawet jeśli umrę w drodze. Bo umieranie w drodze do ciebie jest lepsze niż życie w moim kraju".

Nie wiadomo, czy John ocalił nerkę i czy nadal mieszka w parku. Śliczna Negin wyjechała do Niemiec, żeby zostać tam policjantką. Merhavi wciąż jest samotny, opiekuje się staruszkami i marzy o miłości. Mahfoud pracuje w Rzymie, w Zarze… a w lesie pod Hajnówką umiera właśnie kolejny człowiek, którego imienia nigdy nie poznamy.

"Nawet jeśli umrę w drodze" to reportaż Moniki Białkowskiej, dzięki któremu od tej pory na Uchodźców będę patrzyła inaczej.. Już nie tylko przez pryzmat polityki i propagandy, bo tak do tej pory przez większość z nas byli postrzegani Uchodźcy.. Ta książka to obraz ludzkiego dramatu.. Co takiego jest gotów zrobić człowiek uciekający przed wojną, by wieść spokojne życie? Co takiego czują ludzie, dla których pozostanie w kraju ogarniętym wojną, to ostatnia rzecz, o której myślą..

Reportaż ten zawiera historie kilku osób, z różnych krajów. Autorka przeprowadziła rozmowy z Uchodźcami z Grecji, Włoch, Szewcji a nawet Polski.. Wiele w tych opowieściach bólu, cierpienia i łez, ale jest też nadzieja na lepsze jutro, lepsze życie bez wojny, bomb spadających na dachy domów..

"Nawet jeśli umrę w drodze" to reportaż przepełniony wieloma emocjami, tej książki nie da się ot tak przeczytać i zapomnieć. Nawet jeśliby się chciało wymazać z pamięci historie tych osób, to zwyczajnie się nie da.

Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się kim tak naprawdę jest Uchodźca to z całego serca polecam Wam reportaż Pani Moniki. Z pewnością przypadnie Wam styl i sposób, w jaki Autorka przedstawiła sytuacje, które tak naprawdę dotyczą nas wszystkich. To nie jest historia sprzed wieków, to się dzieje tu i teraz. Dzisiaj to oni, a jutro to możemy być my..

Informacje dodatkowe o Nawet jeśli umrę w drodze:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-04-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Nawet jeśli umrę w drodze

Kup książkę Nawet jeśli umrę w drodze

Z woli Bożej. Historie duchowej przemocy
Monika Białkowska0
Okładka ksiązki - Z woli Bożej. Historie duchowej przemocy

Każdego dnia słyszałam, że jestem pomyłką natury, że się nie powinnam urodzić, że jestem śmieciem. Tylko jeśli będę mu posłuszna, mogę mieć nadzieję, że...

Święta ekipa. Inspiracje (nie tylko) dla młodzieży
Monika Białkowska0
Okładka ksiązki - Święta ekipa. Inspiracje (nie tylko) dla młodzieży

Czyjaś świętość nas onieśmiela, czasem może nawet przeraża. I trudno się dziwić, bo w oczach Boga jesteśmy wyjątkowi i nie mamy się stawać kopiami tych...