Okładka książki - Nie ograj z ogniem

Nie ograj z ogniem

„Nie igraj z ogniem” Marzeny Miłek to lekka, a jednocześnie pełna emocji historia o spotkaniu dwóch skrajnie różnych światów, które – wbrew logice – zaczynają się ku sobie niebezpiecznie zbliżać. Fabuła opiera się na motywie przypadkowego zetknięcia bohaterów, których dzieli niemal wszystko: temperament, styl życia i sposób postrzegania rzeczywistości. Freya to kobieta żyjąca intensywnie, połykaczka ognia, dusza towarzystwa, osoba barwna i nieprzewidywalna, która zaraża innych energią i radością. Carlos jest jej przeciwieństwem – poukładany, zdystansowany, skupiony na pracy i bezpieczeństwie, funkcjonujący według jasno ustalonych zasad. Ich spotkanie, wynikające z pomyłki losu, staje się początkiem relacji, która wystawia na próbę ich dotychczasowe przekonania, przyzwyczajenia i emocjonalne mury.

Autorka umiejętnie buduje bohaterów, nadając im wyraziste cechy i wiarygodne motywacje. Freya nie jest jedynie „szaloną iskierką”, a Carlos nie ogranicza się do roli chłodnego biznesmena – oboje skrywają własne lęki, potrzeby i pragnienia, które stopniowo wychodzą na światło dzienne. Ich dialogi są dynamiczne i często podszyte humorem, a zderzenie charakterów prowadzi do wielu zabawnych, ale i poruszających sytuacji. Ważnym elementem książki są emocje: od śmiechu i lekkości, przez napięcie wynikające z wewnętrznych konfliktów bohaterów, aż po wzruszenie i refleksję nad tym, jak bardzo drugi człowiek potrafi zmienić nasze życie.

„Nie igraj z ogniem” można zaklasyfikować jako romans obyczajowy z wyraźną dawką humoru i motywem „przeciwieństwa się przyciągają”. To lektura przeznaczona dla czytelników, którzy szukają historii o relacjach międzyludzkich, emocjonalnej przemianie i sile przypadku, a jednocześnie cenią sobie lekki styl i przyjemną narrację. Podczas czytania towarzyszy poczucie ciepła, ciekawość dalszych losów bohaterów oraz satysfakcja płynąca z obserwowania, jak stopniowo uczą się oni siebie nawzajem.

Książka Marzeny Miłek to opowieść o odwadze do wyjścia poza własną strefę komfortu i o tym, że czasem warto zaryzykować, nawet jeśli grozi to poparzeniem. To idealna propozycja na wieczór z dobrą historią, która bawi, wzrusza i zostawia po sobie przyjemne wrażenie – zdecydowanie warta polecenia wszystkim miłośnikom współczesnych romansów z charakterem.

Informacje dodatkowe o Nie ograj z ogniem:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-12-05
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Zobacz opinie o książce Nie ograj z ogniem

Kup książkę Nie ograj z ogniem

Zawodnik
Marzena Miłek0
Okładka ksiązki - Zawodnik

Od dziecka jego pasją był boks. Dziadek wraz z ojcem wprowadzili go w ten świat. Chociaż ojciec nie stanął nigdy na ringu, zabierał go na każdy mecz bokserski...

Scars. Przewrotny los
Marzena Miłek0
Okładka ksiązki - Scars. Przewrotny los

To nie historia o pięknej, która ratuje bestię od klątwy swoją dobrocią i swoim poświęceniem. To historia o dwojgu ludzi, dla których liczy...