Okładka książki - Nie przywitam się z państwem na ulicy. Szkic o doświadczaniu niepełnosprawności

Nie przywitam się z państwem na ulicy. Szkic o doświadczaniu niepełnosprawności

„Nie przywitam się z państwem na ulicy. Szkic o doświadczeniu niepełnosprawności” Marii Reimann to książka ważna, mądra i napisana pięknym, refleksyjnym językiem.

Autorka wykonała tu kawał naprawdę dobrej roboty – stworzyła rzetelny, empatyczny i niezwykle potrzebny reportaż, który porusza temat niepełnosprawności w sposób daleki od stereotypów czy powierzchownych ujęć. To nie jest książka, która stara się wzruszyć czytelnika za wszelką cenę. To raczej spokojna, przemyślana próba zrozumienia tego, jak wygląda codzienne życie z niepełnosprawnością – od środka.

Szczególnym atutem tej pozycji jest fakt, że Maria Reimann dzieli się w niej również swoim własnym doświadczeniem. To osobiste zaangażowanie nadaje tekstowi wyjątkowej autentyczności i głębi. Można domyślać się, że taka decyzja nie była łatwa – wymagała odwagi, ale także dużej samoświadomości i pokory. Dzięki temu jednak książka nie jest  zbiorem rozmów czy obserwacji – staje się czymś znacznie więcej głosem osoby, która mówi nie tylko o niepełnosprawności, ale z perspektywy osoby, która jej doświadcza.

Na marginesie warto również pochwalić wydawnictwo Czarne, które po raz kolejny udowadnia, że potrafi wydawać książki mądre, wartościowe i potrzebne. To kolejna solidna pozycja w ich dorobku – niezbyt obszerna objętościowo, ale bardzo treściwa i dopracowana.

„Nie przywitam się z państwem na ulicy” to książka, którą warto przeczytać niezależnie od własnych doświadczeń życiowych. Pomaga spojrzeć na świat inaczej – uważniej, z większą empatią i otwartością. I przede wszystkim przypomina, że każda osoba, niezależnie od swojej sprawności, ma prawo do godności, samodzielności i bycia traktowaną na równi. Zdecydowanie polecam! 😊

Ta pozycja otwiera oczy i pogłębia naszą empatię.

Informacje dodatkowe o Nie przywitam się z państwem na ulicy. Szkic o doświadczaniu niepełnosprawności:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2019-08-30
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Roksana

Tagi: bóg Eseistyka literacka

Zobacz opinie o książce Nie przywitam się z państwem na ulicy. Szkic o doświadczaniu niepełnosprawności

Kup książkę Nie przywitam się z państwem na ulicy. Szkic o doświadczaniu niepełnosprawności