„Nie rezygnuj” to kontynuacja losów Nicole i jej przyjaciół. Nicole po ośmiu miesiącach w śpiączce wraca do siebie. Czeka ją żmudna rehabilitacja, aby wrócić do fizycznej sprawności. Okazuje się to dużo łatwiejsze, niż odnalezienie się w nowej rzeczywistości i pogodzenie się z wieloma trudnymi sytuacjami, które się w tym czasie wydarzyły. Okazuje się, że jej ukochany Josh, z którym miała ułożyć sobie życie, wpada w sidła innej kobiety, z którą będzie miał dziecko. Nicole nie potrafi sobie poradzić z tym wszystkim. Wpada w wir szalonego imprezowania i przypadkowego romansu, jednak nie przynosi to spodziewanej ulgi. Jej uczucia do Josha wracają ze zdwojoną siłą, a kobieta próbuje odnaleźć się w nowej sytuacji. Czy jednak będzie umiała ponownie zaufać?
Na wstępie pragnę zaznaczyć, że tej książki nie da się czytać bez znajomości pierwszej części. Nawiązania do poprzedniego tomu są nieznaczne i jeśli zaczniecie czytać „Nie rezygnuj” bez znajomości „Nie uciekaj” będziecie mieli problem zrozumieć kilka spraw.
Przypominając sobie fabułę pierwszej książki, najbardziej zapadła mi w pamięć główna bohaterka dość irytująca. Trzeba przyznać, że kobieta nie miała łatwego życia. Wiele przeszła, ma za sobą traumę, która oddziałuje na nią i jej życie, przez co jest niepewna siebie, potrzebuje ciągłego zapewnienia o uczuciu i trudno jej zaufać. Doskonale rozumiem, że traumy i inne przykre doświadczenia nas definiują, nie dają o sobie zapomnieć i często trudno je pokonać. Jednak miałam wrażenie, że mimo tego wszystkiego Nicole często zachowuje się jak dziecko, jej zachowania były dla mnie irracjonalne albo zwyczajnie denerwowała mnie swoim zachowaniem i dość dziwnym (w moim odczuciu) myśleniem. Lubię skomplikowanych bohaterów z przeszłością, ale tu coś mi nie zagrało. Postępowania Josha nawet nie chcę komentować, bo nie rozumiem zupełnie tego co zrobił, gdy ukochana przebywała w szpitalu.
Styl autorki i prosty język sprawia, że książkę czyta się szybko. Fabuła ciekawa, opisana historia jest realna, a zwyczajnie byłam zainteresowana, jak potoczy się życie Nicole i jej przyjaciół po pierwszej części.
Uważam, że fanki literatury kobiecej będą zadowolone z lektury. Ja raczej do nich nie należę bądź to nie ten czas na taką powieść.
W przypadku tej książki polecam przeczytać i wyrobić sobie własne zdanie.
Moja ocena 6/10
Za egzemplarz dziękuję wydawnictwu Novae Res.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2020-10-05
Katarzyna Bębenek
Wyobraź sobie, że pewnego dnia tracisz wszystko i trafiasz do zupełnie obcego miejsca, w którym nie możesz mieć pewności, co przyniesie kolejny...
Młoda kobieta porzuciła miasto, które znała od urodzenia i zmieniła swoje imię, żeby nikt nie mógł jej odnaleźć. Chciała tylko komuś pomóc, ale wtrącając...
Dlaczego to takie ważne dla kobiet, żeby ktoś je zauważył? Nie chcemy, żeby mężczyźni rzucali się na nas i od razu obłapiali, ale chodzi o to spojrzenie, które pozwala nam poczuć się przez chwilę dobrze.