Okładka książki - Nie wiesz wszystkiego

Nie wiesz wszystkiego

W warszawskim liceum dochodzi do samobójczej śmierci dwójki uczniów. Otylia – to szkolny wyrzutek i niedoszła samobójczyni. W jej przypadku, nikt nie dziwi się tej śmierci. Alan – to jeden z najpopularniejszych uczniów w szkole, z tzw. śmietanki towarzyskiej. Kapitan drużyny siatkówki, dobry uczeń – nikt nie podejrzewałby go o próbę samobójczą, miał przecież wszystko. Obydwoje nie utrzymywali ze sobą kontaktów, a jednak razem skoczyli z dachu.

I uczniowie i nauczyciele podejrzewają Otylię, o nakłonienie Alana do samobójstwa. Tylko jej przyjaciółka Marta, nie wierzy że za śmiercią najpopularniejszego chłopaka w szkole stoi Otylia. Wraz ze swoją wychowawczynią wieszają w szkole skrzynkę, gdzie uczniowie mogą wrzucać swoje zwierzenia. Pewnego dnia Marta dostaje wiadomość, w której ktoś twierdzi że wie co wydarzyło się na dachu.

„- Rywalizacja między ludźmi jest teraz wyjątkowo zacięta – kontynuuję. – Wszyscy marzą o tym, by wyróżnić się w tłumie ślepo podążających za tym samym. Social media tworzą wizje idealnego świata, która tylko nasila kompleksy młodych i uzmysławia im, że nie mogą okazywać słabości, i sprawia, że pragną czegoś co nie istnieje.

- Właśnie dlatego nienawidzę Instagrama – przyznaje się Najdowska. – Brzydzę się tym sztucznymi, idealnymi zdjęciami. I dłużej się w nie wpatruję tym bardziej wierzę, że mam beznadziejne życie.

- I to jest w tym wszystkim najgorsze! – zauważa. – Kreowana w internecie iluzja sprawia, że młodzi są niezadowoleni ze swojego życia. Nastolatkowie tłumią emocję, z którymi ewidentnie sobie nie radzą.

- Po prostu czujemy, że nawet gdybyśmy chcieli się zwierzyć bliskim ze swoich problemów, i tak nie zostaniemy zrozumiani – wyjaśnia Marta, spuszczając wzrok na swoje dłonie.

- Dorośli często nie rozumieją swoich dzieci – wtóruję jej. – Oczekują od nich coraz więcej i są przekonani, że dzisiejsza młodzież nie ma praktycznie żadnych zmartwień.

- A do tego karzą nas za to, że nie znamy dawnych realiów – zauważa Najdowska. – Tylko czy naprawdę musimy je znać? Żyjemy tu i teraz, mamy własne przemyślenia, wrażliwość i nastawienie do świata.”

Mogłabym tak cytować i cytować autora. Cała książka pełna jest zdań, które określają problemy współczesnych nastolatków i ich zagubionych rodziców. Bo to nie jest tak, że rodzice nie chcą, my po prostu byliśmy wychowywani w zupełnie innych czasach. Mało kto coś miał, większość była na tym samym poziomie. I jako obecni rodzice chcieliśmy dać naszym dzieciom, to czego sami nie posiadaliśmy, swoją miłość okazując w niezbyt mądry sposób. A sposób wychowywania naszych rodziców zupełnie w tej chwili się nie sprawdza. Próbujemy wiedzę czerpać z różnych poradników, książek, ale sami wiemy, że każde dziecko jest inne i nie ma uniwersalnej metody na takiego młodego człowieka. Kochamy więc jak umiemy. I piszę to ja, matka osiemnastolatki z zawirowaniami.

Zastanawiam się czy Autor jest psychologiem czy też dorosłym już człowiekiem który swoje przeszedł w wieku dorastania. Jedno jest pewne. Spostrzeżenia trafiają w punkt, a my współcześni rodzice powinniśmy wyciągnąć wnioski i starać słuchać swoich dzieci.

Zakończenie tej książki było tak nieoczywiste, że z zaciekawieniem i lekkim niepokojem czekam na ciąg dalszy. Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Filia. Zapraszam na stronę: http://www.wydawnictwofilia.pl/

Wydawnictwo Filia

Ilość stron: 384

Data premiery: 12 sierpnia 2020

Informacje dodatkowe o Nie wiesz wszystkiego:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2020-08-12
ISBN: 9788381952118
Dodał/a opinię: Małgorzata Przyczyna

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna bóg

Zobacz opinie o książce Nie wiesz wszystkiego

Kup książkę Nie wiesz wszystkiego

Porwani
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Porwani

Łódź, rok 2017. 20-letnia Michalina Antkowiak wychodzi z domu na spotkanie z przyjaciółką. Nie dociera jednak na umówione miejsce i przestaje dawać znaki...

Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Pokaż mi

"Muszę posłusznie wykonywać jej polecenia. Inaczej upubliczni nagrania. A w międzyczasie robić wszystko, by odkryć, kim jest i dlaczego tak bardzo mnie...