Okładka książki - Niebezpieczny. 50 stanów świadomości

Niebezpieczny. 50 stanów świadomości

Tom 1 cyklu 50 stanów świadomości

To moje pierwsze spotkanie z autorem, ale jest to jego debiutancka książka, więc mam chyba wybaczone. Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Replika. Kiedy poznałam tytuł i autora książki jaką miałam otrzymać, pomyślałam to może być ciekawe. Zaintrygował mnie fakt, że to erotyk napisany przez mężczyznę. Byłam ciekawa jak przedstawi taką historię facet. Cóż, nie było źle, ale zdecydowanie wolę jak erotyki piszą kobiety.

Elizabeth Evans to młoda kobieta, która uwielbia sex i dobrą zabawę. Elizabeth poznajemy pierwszego dnia w nowej pracy. Cały świat sprzysiągł się przeciw niej, co ostatecznie sprawiło, że dotarła do biura ze sporym opóźnieniem. Chciała się wytłumaczyć przed szefem, jednak żeby zdobyć jego uwagę musi bardzo postarać. Alexander Stone odwraca się. Ich wzrok się łączy i wybuchają w nich nieznane do tej pory uczucia, o które żadne z nich siebie nie podejrzewało. Alexander proponuje Elizabeth wspólną podróż służbową. Ma to być dość długa podróż przez kilka stanów, a w każdym z nich ma się odbyć kilka spotkań służbowych.

Beth prawie od razu przyjmuje propozycję swojego przystojnego szefa. W jej głowie już powstał scenariusz całej podróży, w którym mieli się oddawać miłosnym rozkoszom. Cały plan daje w łeb kiedy okazuje się, że razem z nimi ma lecieć tajemnicza i piękna Cindy. Elizabeth zauważa, że Cindy i Alexander są razem w zażyłych stosunkach. Tylko kim ona jest?

Pierwsze dni tej podróży są dla Elizabeth najlepszymi dniami w życiu. Jednak to nie trwa długo, bo wraz ze zmianą kierunku podróży zmienia się sam Alexander. W ciągu kilku dni z dominującego mężczyzny zmienia się w filtrującego czy totalnie obojętnego na wszystko dookoła. Ma to oczywiście związek z odwiedzanymi miastami w trakcie ich podróży służbowej.

Książka napisana jest w starym jak świat schemacie. Wiadomo to erotyk, więc musi być przystojny mężczyzna i równie piękna kobieta, którzy nie mogą się od siebie oderwać. Jakby tego było mało to on jest szefem a ona jego pracownikiem. Skąd to znamy? A no to jest właśnie ten standardowy schemat erotyków. Sex wylewa się tu, a momentami jest bardzo brutalnie. Nie wiem może są ludzie, którym czytanie tego sprawia przyjemność, ale mnie to się zbytnio nie podobało. Ogólnie książka ma słabą fabułę, jest ona totalnie abstrakcyjna.

Irytowała mnie też sama główna bohaterka, jej zachowanie momentami było infantylne. W niektórych sytuacjach miałam ochotę potrząsnąć Elizabeth i zadać jej pytanie ,,co Ty kobieto wyprawiasz". Wg mnie do fajnego erotyku nie potrzeba nam pustej lali, na którą mam wrażenie wzorowana jest Elizabeth. Miejmy nadzieję, że w kolejnych tomach serii nasi bohaterowie trochę się zmienią. Na lepsze oczywiście. Zobaczymy czy autor poprawił swój warsztat pisarski, bo pierwsza część do najlepszych niestety nie należy.

Informacje dodatkowe o Niebezpieczny. 50 stanów świadomości:

Kup książkę Niebezpieczny. 50 stanów świadomości

Mściwy. 50 stanów świadomości
Jakub Onyśków0
Okładka ksiązki - Mściwy. 50 stanów świadomości

Seks z nią był najlepszym, co mu się przytrafiło. Nie wiedział, że przyjdzie mu za to zapłacić. Alexander i Elizabeth - nietypowy miliarder i gorąca asystentka...