RECENZJA
🎷"NIEŚMIERTELNI"🎷
AUTOR: KLAUDIA ZACHARSKA
WYDAWNICTWO: ABYSSOS
Do czego byście się posunęli dla miłości tak głębokiej, bezcennej, tak intensywniej, bez której nie można wyobrazić sobie życia?
"Nie można się poddawać tylko dlatego, że dalsza walka jest niełatwa. Życie jest pełne trudności i wyzwań..... Ale nie wolno po prostu zaakceptować porażki. Nie wolno się poddawać. Trzeba walczyć do samego końca."
"Nieśmiertelni" ta książka to całkowite zaskoczenie, posiada oryginalną, niebanalną fabułę, która intryguje i porywa w wykreowany przez autorkę świat.
Zachłysnęłam się historia Neli, od samego początku zostałam wciągnięta w historię, w której wątki fantastyki przenikają się z wątkami obyczajowymi, a to wszystko w oplecione muzyką saksofonu, nutą grozy i mroku.
Niesamowicie pochłania, opłata swoimi szponami wsysając w głąb niesamowitej historii.
Autorka zabiera nas w podróż wypełnioną ogromnymi emocjami, miłością, trudnościami, wyzwaniami, strachem, bezradnością, walką o przeżycie i czymś magicznym, nie realnym, to wszystko wylewa się z kartek tej książki.
Historia miłości napędzana czymś nierzeczywistym, głębokim, bezcennym, dla którego bohaterowie byli gotów poświęcić wiele i zapłacić nawet najwyższą cenę, nic nie istniało na świecie, co miałoby większe znaczenie.
"Nieśmiertelni" to mroczna opowieść, pełna zakrętów, emocji, walce dobra ze złem, walki
z wrogiem, który zna każdą twoją myśl i jest częścią ciebie.
Historia o sile miłości tak wielkiej, a zarazem mrocznej, z tym że za jej ocalenie zapłacą niewinni. Opowieść o osobnikach, którzy zdolni są pokonać śmierć i bohaterach, którzy podejmą walkę niegodzącą się na porażkę.
Na początku akcja toczy się swoim rytmem, poznajemy bohaterów, po czym przyspiesza, wrzucając nas w wir, otulając w coraz bardziej mrocznej opowieści, zaskakując nowymi zwrotami akcji,
Autorka pokazała dwa oblicza miłości, piękną, ogromną nieograniczoną, a zarazem mroczną jej odsłonę.
Pierwszy raz miałam przyjemność czytać książkę autorki i jestem zachwycona.
Bohaterowie kapitalnie wykreowani, są tak prawdziwi, wiarygodni a do tego różnorodni.
Każda z postaci wnosi wiele do tej historii.
Postać Neli dysponowała wewnętrzną siłą.
Książka składa się z pięciu części:
1. POŻEGNANIE
2. PRZYJACIÓŁKA
3. PORWANA
4.POCZĄTKI
5. PRZYSZŁOŚĆ
"Ale ten stan nie mógł trwać wiecznie. W końcu zostanie sam. A wówczas nadejdzie czas, by zapłacił za swój uczynek. Krwią za krew, życie za życie."
Kornelia to dwunastoletnia, wycofana i zdystansowana dziewczynka, która skrywa pewną tajemnicę. W jej głowie żyje ktoś, głos a dokładnie Berenika, która jest z nią od urodzenia. Głos, który sprawia, że niezależnie od wszystkiego nigdy nie jest sama. Dziewczynka uwielbia grać na saksofonie, i to jedyne chwile, w których jest sama ze sobą.
Z czasem, po długiej walce z Bereniką Nela dołącza do zespołu Szalony Kapelusznik.
Agata jest nauczycielką z powołania, zarażając swoją pasją, swoich uczniów.
Nela zdradza, swój sekret Agacie licząc na pomoc.
Okazuję się, że dziewczynka jest wyłącznie środkiem do celu, dla zamieszkałej w niej Bereniki, gdy osiągnie, założony cel Nela zniknie. Zaczyna się walka o normalne życie z niewidzialnym przeciwnikiem.
Agata podejmuje walkę o życie Neli, narażając własne.
-Jak walczyć z wrogiem, który zna każdą twoją myśl?
-Czy Kornelia otrzyma pomoc?
-Czy Nela podda się, czy wręcz przeciwnie?
-Kim jest głos w głowie Neli?
- Czy dziewczynkę da się uratować?
-Czy Berenika przewidzi ruchy dziewczynki?
-Czy Berenika i Damian będą razem?
-Kto włączy się w walkę z niewidzialnym przeciwnikiem?
Polecam 😍😍
Dziękuję bardzo autorce za egzemplarz do recenzji.
Data wydania: 2023-06-01
Mirela Marcinek
Kiedy krzyżujesz plany niebezpiecznemu czarnoksiężnikowi, spodziewaj się, że kłopoty dopiero się zaczynają… Po złamaniu klątwy piranii duszy życie...
Czasami powrót w rodzinne strony może obudzić dawne demony. A jednak Kinga, pseudonim Kantata, wokalistka popularnej kapeli rockowej, decyduje się z nimi...