Okładka książki - Niespełniona miłość

Niespełniona miłość

Tom 2 cyklu Wydziedziczone

Trudna to książka, emocjonalnie wyczerpująca.

Autorka przelała na kartki ogrom cierpienia dotykającego kobiety pracy na przełomie XIX i XX wieku.

Biedne dziewczyny ze wsi; poniżane, głodzone, wykonujące obowiązki ponad swoje siły za minimalną stawkę płacową. Niepiśmienne, bez dostępu do lekarzy i edukacji.

Trwały na swych posterunkach bardzo często wdzięczne pracodawcom za dach nad głową i resztki jedzenia. Do tego brak zrozumienia nawet we własnym środowisku, przyczyniał się niejednokrotnie do upadku. Pomocą mogło być duchowieństwo, ale w tym zamkniętym sterylnie świecie nie ma miejsca na inność, na bycie sobą. Trzeba było wykazać się nieposzlakowaną opinią, a ta bywała z racji przeżyć i wymogów dnia różna.

Józia - dziewczyna otwarta, pracowita, uczciwa. Tak wiele zniosła i poświęciła dla poszanowania własnych wartości i człowieczeństwa.

W książce są fragmenty trudne dla mnie także z powodu używanej gwary przez bohaterów. Niekiedy z kontekstu zdania domyślałam się, o co chodzi. Słowa tak zmienione, że sylabizowałam je, by przeczytać i zrozumieć. Ciekawy zabieg, uwiarygodniający całość przekazu.

Autorka wprowadza do tekstu archiwalne notatki, relacje, wycinki artykułów, materiały dajce szerszy obraz na całość minionych lat i wydarzeń.

Moim zdaniem powieść rewelacyjna. Wspaniała, nostalgiczna, smutna. Niosąca przesłanie o wzajemnej akceptacji i zrozumieniu drugiego człowieka.

Polecam i czekam na dalsze losy bohaterki.

Empikgo e- book

Informacje dodatkowe o Niespełniona miłość:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2022-04-13
Dodał/a opinię: ja-carpe_diem

Tagi: Literaturoznawstwo - dramat bóg

Zobacz opinie o książce Niespełniona miłość

Kup książkę Niespełniona miłość

Raj od kuchni
Mirosława Kareta0
Okładka ksiązki - Raj od kuchni

"Przeżyj wspaniały śródziemnomorski romans! Do śmierci będziesz to pamiętać..." - Sylwia i Kasia, świeżo upieczone maturzystki, wiele sobie obiecują po...

Najkrótsza noc
Mirosława Kareta0
Okładka ksiązki - Najkrótsza noc

Każdy zabiera w podróż jakąś tajemnicę... Odludne miejsca na Kaszubach, tchnące jeszcze pogańską magią. Jak co roku grupa studentów organizuje...

Opad
Opad