Rozstania nie są łatwe, szczególnie te dziecka z rodzicem, przychodzi bowiem czas, kiedy dziecko idzie do przedszkola, jedzie pierwszy raz na wycieczkę lub rodzic jedzie w delegacje albo musi spędzić kilka dni w szpitalu. Każde takie rozstanie jest dużym przeżyciem dla małego dziecka, dlatego warto rozmawiać z nim o tym, że nawet jak nie widzi swoich bliskich to oni i tak są blisko.
Niewidzialna nitka to cudowna opowieść o dziewczynce Ninie, która odkryła tajemnice pępka, w jej rodzinie od lat rodzice opowiadali dzieciom historie o tym, że z pępka wychodzi dużo niewidzialnych nitek, które łączą się z bliskimi osobami mamą, tatą, babcią, ciocią i całą resztą rodziny. Dziewczynka może i na początku była trochę zszokowana, ale potem poczuła, że to prawda i za każdym razem, kiedy dotknęła pępka, myślała o bliskich jej osobach.
Ta historia jest bardzo piękna i magiczna, bije od niej miłość, spokój i zrozumienie, czytając, można się naprawdę wzruszyć, bo całość rozczula. Podoba mi się to, jak mała Nina zareagowała na to, że z bliskimi łączy ją niewidzialna więź, pomimo swojego wieku podeszła do tego wszystkiego bardzo poważnie i nawet postanowiła pomoc komuś, kto nie znał tej tajemnicy i tęsknił za swoją mamą. Dopełnieniem tej pięknej opowieści zdecydowanie są tutaj ilustracje, bardzo spodobała mi się mała Nina jako rudowłosa dziewczyna z niesforną czupryną, ale również inne obrazki są wspaniałe.
Jest to idealna książka dla dzieci i rodziców, których niedługo czeka rozstanie lub dla przedszkolaków, którzy jeszcze rano płaczą w drzwiach szkoły, a dorośli nie wiedzą jak im pomóc. Ta opowieść jest dla wszystkich i na pewno pomoże w trudnych rozstaniach, bo dziecko zrozumie, że mając rodzinę, nigdy nie jest samo, nawet jak nie ma nikogo obok niego, oni są w naszym sercu, a wszyscy połączeni jesteśmy niewidzialną nicią.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2022-09-30
Tytuł oryginału: El hilo invisible
Karolina Radlak
Janek wie, że mama go kocha, ale chciałby wiedzieć jak bardzo. Zastanawia się, czy miłość można zmierzyć... Żałuje, że nie ma termometru lub taśmy mierniczej...