"Wydawali się szczęśliwą rodziną, jak niegdyś była szczęśliwa rodzina Juno. Mało kto jednak potrafi docenić szczęście. Ludzie szukają dziur w całym, skubią nitki, aż wszystko zaczyna się pruć."
Tarryn Fisher w "Niewłaściwej rodzinie" stworzyła dwie postacie, które na pierwszy rzut oka są współczującymi, empatycznymi, niosącymi pomoc potrzebującym kobietami. Jednak pod tą cudowną skorupką są egoistkami. Dlaczego? Przecież powinno się to kłócić z pięknymi cechami, którymi się wyróżniają, prawda? A jednak jest to możliwe, ale żeby dowiedzieć się w czym naprawdę tkwi problem, trzeba przeczytać tę historię.
Wątek bezdomności totalnie mnie zaskoczył, ponieważ od początku nic nie wskazywało na to, że wspomniana bezdomność się pojawi. Zwłaszcza kiedy osoba bezdomna żyje kątem u ciebie w domu. Tak, dobrze przeczytałaś/eś. Juno, która kiedyś była terapeutką, chciała tylko spokoju na starość. Ciąg zdarzeń sprawił, że została świadkiem życia Crouchów i tego, jakie tajemnice skrywali.
"Niestety trafiła na niewłaściwą rodzinę, rodzinę z głębokimi, mrocznymi sekretami."
Poznajemy Juno i Winnie, ich teraźniejsze życie, a także przeszłość, która w końcu powraca i burzy dotychczasowy spokój, o ile można mówić o spokoju, kiedy ma się coś na sumieniu.
Akcja brnie niespiesznie, zagłębiamy się w życie bohaterów i w przypadku tej historii jest to świetny zabieg. Przyznaję, że to co robiła Juno i nieświadomość gospodarzy domu sprawiała, że ciary pojawiały mi się na skórze. Można mieć po tym "schizy".
Może nie jest to rewelacyjna historia, która powali na kolana, ale ma w sobie coś, co sprawi, że szybko o niej nie zapomnicie. Zwroty akcji część czytelników mogą zaskoczyć, dla innych będą przewidywalnie. Uważam jednak, że jest to dobra książka i jeśli chcecie przeczytać historię dość oryginalną, to zachęcam, by sięgnąć po "Niewłaściwą rodzinę."
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2022-06-15
Tytuł oryginału: The Wrong Family
gdziejatamksiazk
Wciągający, pełen intryg i obsesyjnej miłości thriller psychologiczny. Jolene i Darius Avery są szczęśliwą parą i rodzicami kilkuletniej Mercy...
W Bone jest dom. W domu mieszka dziewczyna. W dziewczynie mieszka ciemność... Margo nie jest jak inne nastolatki. Żyje w ponurym miasteczku...