Czy jesteście gotowi na podróż w głąb umysłu osoby chorej na schizofrenię? Czy chcecie zagłębić się w stworzony przez nią wewnętrzny świat Ur i zobaczyć walkę o wydostanie się z niego, a przy okazji poznać inne osoby ze schorzeniami psychicznymi? Jeśli tak, zapraszam do przeczytania tej książki.
Deborah od dzieciństwa była inna. Żyjąca w latach czterdziestych młoda, inteligentna i artystycznie utalentowana Żydówka, pochodząca z dość zamożnej rodziny ale nie akceptowana w środowisku, dość szybko zaczęła radzić sobie z problemami poprzez ucieczkę w głąb umysłu. Gdy po wielu konsultacjach z lekarzami rodzice zdecydowali się oddać ją na leczenie do szpitala psychiatrycznego, Debbie nie protestowała. Ona bardzo chciała być zdrowa. W szpitalu spędziła trzy lata, poddając się różnym terapiom, a jej stan to była istna sinusoida - chwile poprawy okupione były wypadnięciem w otchłań piekła. Debbie trafiła jednak na leczenie do doskonałej terapeutki, a jej chęć powrotu do zdrowia i determinacja z jaką do tego podeszła pomogły w wyjściu z choroby i powrocie do rzeczywistego świata. Podczas zmagań bohaterki z chorobą poznajemy inne pacjentki, lekarzy, obsługę i relacje między nimi panujące. Dzięki temu możemy dowiedzieć się nie tylko jak wygląda choroba, ale też jakie są obawy chorych, którzy często boją się powrotu do zdrowia, martwiąc się samotnością i brakiem akceptacji. Nigdy nie obiecywałam Ci ogrodu pełnego róż - to słowa pani doktor, która w ten sposób pokazuje Deborah że sam proces zdrowienia i powrotu do świata nie jest ani prosty, ani przyjemny, ale wart przejścia.
I to samo można powiedzieć o samej książce. Nie jest to lekka lektura, ale warto ją poznać.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-05-15
Tytuł oryginału: I Never Promised You a Rose Garden
Ksiazkolandia
Dowiedziałam się, co to znaczy być obłąkaną. To naprawdę nie byle co. Deborah - młoda kobieta, uciekając przed trudnościami życia i żyjąca w świecie...