Okładka książki - Nigdy nie wstydź się siebie

Nigdy nie wstydź się siebie

Wstyd ...
Towarzyszy każdemu, w różnych sytuacjach oraz w różnych momentach życia. To nie jest komfortowe uczucie i nie jest to dla nas nic dobrego bowiem wpływa na naszą samoocenę i osłabia pewność siebie. Nie zdawałam sobie jednak sprawy jak bardzo rozległy jest to problem. Książka "Nigdy nie wstydź się siebie" Aliny Adamowicz i Joanny Godeckiej uświadomiła mnie w tym. To pięknie wydana i przepełniona mądrą, wartościową treścią książeczka, która powinna zawsze być przy nas i do której powinno się wracać w chwilach zwątpienia.

Poradnik podzielony jest na kilka części, a dokładniej na 10 wiodących tematów związanych ze wstydem odczuwanym przez kobiety. Znajdziemy tam rozmowy z innymi kobietami, które moim zdaniem są naprawdę dobrze dobrane i przeprowadzone. Autorki oraz ich rozmówczynie dają wiele przydatnych wskazówek jak wyeliminować negatywne nastawienie, na ich przykładzie możemy rozpoznać rodzaje wstydu i nauczyć się jak sobie z nim radzić.

Podczas czytania można odnieść wrażenie, że nasza świadomość na temat wstydu dojrzewa, a z każdym kolejnym rozdziałem wiemy coś więcej. Pomocne są w tym praktyczne ćwiczenia przygotowane przez autorki. To łatwa w odbiorze i pouczająca lektura a po jej przeczytaniu można czuć się zmotywowaną, aby "nigdy nie wstydzić się siebie".

Na koniec chciałabym zostawić tu słowa Mai Staśko, które zostały zawarte w tej książce i które skłaniają do refleksji:
"Czasami najgorszymi oprawcami jesteśmy my same. Przez lata naszego życia w społeczeństwie już nie potrzebujemy, żeby inni nas zawstydzali. Same wstydzimy się swojego ciała, zachowania lub ubioru. Silnie ten wstyd uwewnętrzniamy i to jest olbrzymi problem, bo możemy walczyć z patriarchatem, możemy walczyć z ludźmi, którzy nas krzywdzą, ale w dużym stopniu walczymy również ze sobą."

Warto się nad tym zastanowić.

Informacje dodatkowe o Nigdy nie wstydź się siebie:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-05-18
Kategoria: Poradniki
Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Zobacz opinie o książce Nigdy nie wstydź się siebie

Kup książkę Nigdy nie wstydź się siebie

Alina Adamowicz0
Okładka ksiązki - Twoje słowa mają moc. Dodają skrzydeł, inspirują do działania i zmiany życia na lepsze

Słowa kłębiące ci się w głowie kontrolują twoje emocje i zachowania, wpływają na zdrowie i samopoczucie. Myślikażdego dnia wpływają na twój nastrój,dają...

Szczęście w miłości
Joanna Godecka0
Okładka ksiązki - Szczęście w miłości

Książka adresowana jest do tych, którzy uważają, że ich życie uczuciowe jest pasmem niepowodzeń, nie potrafią dokonywać dobrych wyborów, stworzyć satysfakcjonującego...