„Noc pachnąca samotnością” to poruszająca i niezwykle mocna powieść, która wprowadza czytelnika w świat uzależnienia od seksu. Temat trudny, często ignorowany, a jednocześnie bardzo realny i destrukcyjny. To historia, która nie pozostawia miejsca na obojętność i od pierwszego rozdziału przykuwa uwagę, nie dając o sobie zapomnieć na długo po odłożeniu książki.
Główny bohater, Sebastian Wilczyński, jest krakowskim prokuratorem, którego życie na pierwszy rzut oka wydaje się być pod kontrolą. Jednak pod powierzchnią kryje się toksyczny sekret. Uzależnienie, które z jednej strony daje mu chwilowe ukojenie, a z drugiej systematycznie rujnuje jego życie. Sebastian uważa, że miłość do jednej kobiety można pogodzić z licznymi przygodami seksualnymi. Czy jest to tylko jego wymówka czy próba zagłuszenia sumienia? Autorka mistrzowsko ukazuje ten konflikt wewnętrzny, zabierając nas w mroczną podróż do świata pełnego skrajnych emocji, bólu i samotności.
Książka nie tylko zagłębia się w psychologię osoby uzależnionej, ale także przedstawia dramatyczne skutki tego nałogu dla otoczenia. W realistyczny i nieoszczędzający szczegółów sposób ukazuje, jak seksoholizm potrafi zatruwać życie całej rodziny, odbierając jej spokój, bezpieczeństwo i wzajemny szacunek. Iza, wyjątkowo trafnie ukazuje, jak uzależnienie niszczy godność, prowadzi do nieodwracalnych sytuacji i jak wielkiej wymaga walki, aby z niego wyjść.
Jednym z najmocniejszych punktów tej historii jest to, że nie idealizuje ani nie usprawiedliwia głównego bohatera. Ukazuje go zarówno z perspektywy osoby uzależnionej, jak i pokrzywdzonej. Daje to pełniejszy obraz, jak wyniszczający może być ten problem. Historia udowadnia, że uzależnienie nie wybiera. Dotyka ludzi niezależnie od ich statusu społecznego, wieku czy płci. Jest to brutalna prawda, która otwiera oczy na skalę tego zjawiska.
Nie jest to jednak książka dla każdego. Jej mocne, niemoralne i pozbawione zahamowań opisy sytuacji oraz zachowań sprawiają, że polecam ją wyłącznie dojrzałym odbiorcom, gotowym na tego rodzaju lekturę. To nie jest lekka, rozrywkowa historia. Wręcz przeciwnie, wymaga od czytelnika odwagi i zrozumienia dla tematów, o których często wolelibyśmy nie myśleć.
„Noc pachnąca samotnością” to nie tylko książka o uzależnieniu od seksu. To także historia o utracie szacunku, zarówno do siebie, jak i ze strony innych. O walce z samym sobą, o samotności, która bywa nie do zniesienia i o destrukcyjnych skutkach, które niesie nałóg . Jednocześnie ta powieść uczy szacunku do człowieka, bo za każdym uzależnieniem kryje się osoba, która zmaga się z własnymi demonami.
Jeśli szukasz książki, która wstrząśnie Twoimi emocjami, zmusi do refleksji i na długo pozostanie w pamięci to „Noc pachnąca samotnością” jest tytułem wartym przeczytania. .
Wydawnictwo: Magnolia
Data wydania: 2025-01-16
Tytuł oryginału: Noc pachnąca samotnością
Język oryginału: Język polski
ubookmi
Emocjonalna bomba! Nie taka oczywista kontynuacja Pociągu. Zdawałoby się, że mimo wielu przeciwności uczucie, jakie połączyło Ewę i Michała, przetrwa...
Każda decyzja ma swoje konsekwencje. Marta nigdy nie chciała mieć dzieci. Żyła w luksusie, beztrosko i z przystojnym mężem u boku. Jednak pewnego dnia...