Okładka książki - Nocna Służba 1992

Nocna Służba 1992

⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥 Recenzja ⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥

Piotr Janusz Chmielewski „Nocna służba 1992”

@piotrzpustelnika3423

Wydawnictwo: Novae Res

@wydawnictwo_novaeres

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl

@nakanapie.pl

⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥⛓️‍💥

„Nocna służba 1992” to książka, która od pierwszych stron wciąga swoim mrocznym i niepokojącym klimatem. Piotr Janusz Chmielewski świetnie oddał atmosferę niewielkiego warmińskiego miasteczka z początku lat 90. - spokojne ulice, codzienność zwykłych ludzi i poczucie, że wszyscy się znają. Dzięki temu moment, w którym zaczynają dziać się dziwne i niewytłumaczalne rzeczy, robi jeszcze większe wrażenie.

Tajemnicza łuna nad torami kolejowymi, dziwne postacie pojawiające się nocą na ulicach i mieszkańcy pogrążeni w nienaturalnym śnie tworzą bardzo mocny klimat grozy i zagrożenia. Najbardziej spodobało mi się połączenie horroru, fantasy i science fiction, ponieważ historia cały czas trzyma w napięciu i do końca trudno przewidzieć, w jakim kierunku potoczą się wydarzenia.

Autor nie skupia się wyłącznie na straszeniu, ale buduje atmosferę tajemnicy, niepokoju i ciągłego poczucia zagrożenia. Przez większość książki czuć, że bohaterowie mają do czynienia z czymś całkowicie obcym i niezrozumiałym. To właśnie ta niepewność sprawia, że od historii trudno się oderwać.

✒️ Co znajdziemy w książce:

🌌 klimat małego warmińskiego miasteczka z początku lat 90.

👽 motywy pozaziemskie i obecność obcych istot

😨 mroczną atmosferę oraz poczucie zagrożenia

🔦 tajemnicze i paranormalne wydarzenia

🚔 bohaterów próbujących przetrwać koszmarną noc

🛸 połączenie horroru, fantasy i science fiction

🌙 uczucie izolacji i odcięcia od świata

⚠️ walkę z czymś, czego nie można logicznie wyjaśnić

🧠 psychologiczny niepokój i emocje bohaterów

📖 dynamiczną akcję oraz stopniowo budowane napięcie

Dużym plusem tej powieści są bohaterowie. Każdy z nich jest inny i inaczej reaguje na wydarzenia tej nocy, dzięki czemu historia wydaje się bardziej realistyczna. Marek wzbudza sympatię i współczucie, bo mimo młodego wieku musi zmierzyć się z czymś przerażającym. Piotr wnosi do historii spokój i refleksję, natomiast Paweł próbuje zachować rozsądek oraz kontrolę, mimo że sytuacja bardzo szybko wymyka się spod kontroli.

Styl autora jest lekki, ale jednocześnie bardzo obrazowy. Opisy działają na wyobraźnię, jednak nie są przesadnie ciężkie, dzięki czemu książkę czyta się płynnie i z dużym zainteresowaniem. Autor stopniowo buduje napięcie i nie wrzuca czytelnika od razu w sam środek chaosu, tylko powoli pokazuje, że dzieje się coś coraz bardziej niepokojącego. Podczas czytania łatwo poczuć strach, zagubienie i atmosferę osaczenia.

Podobało mi się również to, że książka momentami przypomina klimatem stare filmowe thrillery i horrory science fiction. Jest tutaj dużo tajemnicy, niepewności i poczucia, że bohaterowie walczą z czymś znacznie potężniejszym od siebie. Nie brakuje też scen, które naprawdę potrafią wywołać dreszcz niepokoju.

„Nocna służba 1992” to świetna propozycja dla fanów horrorów, science fiction i historii z motywami pozaziemskimi. Jeśli ktoś lubi książki z gęstym klimatem, tajemnicą i poczuciem zagrożenia, to zdecydowanie warto po nią sięgnąć.

Informacje dodatkowe o Nocna Służba 1992:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-05-05
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

Zobacz opinie o książce Nocna Służba 1992

Kup książkę Nocna Służba 1992

Czuł się naprawdę dziwnie, jak sparaliżowany, na pewno nie byłby w stanie ruszyć się z miejsca i zrobić choćby jednego kroku przed siebie. Serce waliło mu jak młot w kuźni. Ten strach był całkowicie irracjonalny. Od strony Mrągowa jechał chyba jakiś kolejny pojazd szynowy. Chyba. Nie widać było ani trzech białych świateł, ani nawet dwóch, jak w niektórych drezynach. Przemieszczał się w absolutnej ciszy. Wyglądał jak… hmmm... jak świetlista biało-żółta kula, niewiele mniejsza niż wagon kolejowy. To była jakby łuna światła, wewnątrz której dostrzec można było trochę ciemniejszy, ale również świecący, niewyraźny, obły kształt, coś jakby gruby dysk. Poruszało się to dokładnie po torach, drogą, którą niedawno przyjechał pociąg i z podobną do niego prędkością. Może nawet trochę wolniej. Kiedy znalazło się jakieś dwieście metrów od Marka, zauważył, że nie dotyka torów, ale unosi się jakiś metr, no może nawet półtora metra, nad nimi. Dokładnie tak! To „coś” unosiło się nad ziemią! Kula przeleciała pomiędzy kilkoma brzózkami okalającymi torowisko. Nadal zmierzała ku przejazdowi, czyli także w stronę chłopaka. Poczuł, że włosy powoli stają mu dęba ze strachu.

Więcej cytatów z tej książki

Mój dom
Piotr Janusz Chmielewski0
Okładka ksiązki - Mój dom

Mroczna, trzymająca w napięciu, debiutancka powieść Piotra Janusza Chmielewskiego elektryzuje do głębi. Sięga do dna dziecięcych wspomnień budzących strach...