Okładka książki - Obcy chłopiec

Obcy chłopiec

To czwarta książka norwesko-amerykańskiej autorki. Choć kojarzę poprzednie tytułu to nie miałam jeszcze okazji ich czytać.

Wyobraźcie sobie, że w wyniku pewnego splotu wydarzeń zostajecie poproszeni o odwiezienie do domu pewnego ośmioletniego chłopca. A na miejscu okazuje się, że pod wskazanym adresem nikogo nie ma, a dom wygląda na opuszczony od dawna. Dopiero na piętrze znajdujecie oznaki, że ktoś tu pomieszkiwał. Co robicie?

Przed takim właśnie dylematem staje Cecilia – mama dwójki córek, żona, właścicielka pięknego domu w bogatej dzielnicy. Decyzja podjęta tego wieczora wywoła lawinę zdarzeń, które zburzą ułożone i spokojne życie kobiety.

Kawałek po kawałku będziemy odkrywać przeszłość Tobiasa i głównej bohaterki, która jak się okazuje nie jest taka idealna. Nie spodziewajcie się jednak szybkiego tempa akcji mimo, że trochę się tu dzieje. Historię poznajemy oczami Cecili, Tobiasa i Anni.

Na samym początku towarzyszy nam poczucie niepokoju. Gdzieś z tyłu głowy cały czas kołacze się pytanie skąd tu się wziął Tobias i co mu się przydarzyło. Historia ośmiolatka wzbudza duże emocje, ale nie sposób tu powiedzieć nic więcej, aby nie zdradzać fabuły.

Ponieważ akcja powieści toczy się w norweskim miasteczku został tutaj poruszony wątek tamtejszego urzędu zajmującego się ochroną praw dzieci, który jak wiadomo wzbudza wiele emocji i dla niektórych jego działania bywają kontrowersyjne.

Całkiem dobry kawałek thrillera psychologicznego 👍

Informacje dodatkowe o Obcy chłopiec:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-08-10
Tytuł oryginału: The Boy at the Door
Dodał/a opinię: zaczytanababka

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Obcy chłopiec

Kup książkę Obcy chłopiec

Idealna terapeutka
Alex Dahl0
Okładka ksiązki - Idealna terapeutka

JESTEŚ JEJ TERAPEUTKĄ. ONA JEST TWOJĄ KLIENTKĄ. ALE TUTAJ, W LESIE... NIC NIE JEST TAKIE, JAK SIĘ WYDAJE. Kristina jest odnoszącą sukcesy terapeutką...

Girl friends
Alex Dahl 0
Okładka ksiązki - Girl friends

Rules for the girls’ trip: 1) No kids 2) Out-of-office on 3) Keep the drinks flowing 4) DON’T TELL ANYONE WHAT WE’VE DONE When Charlotte...

Opad
Opad