Okładka książki - Obłęd

Obłęd

Ta książka zaczyna się od razu mocnymi wydarzeniami. Na samym początku mamy ostrzeżenie co do treści książki. To tylko fikcja literacka i tak należy tą historię traktować. Jest to o tyle trudne, że wszelkie wydarzenia wydają się być prawdziwe. Były tam takie małe detale, które nie znalazły rozwinięcia, choćby zagadkowa breja, którą kobieta musiała spożyć, jednak nie rzeczy są tutaj ważne, a stan psychiczny oprawcy i maltretowanej kobiety. Wszelkie kary cielesne jakie na niej stosował, wyrwanie płatu włosów, czy też tortury rozciągania gwoździami, z początku wydawały się okrutne. Uważam tak, gdyż później, kiedy przechodził do bardziej drastycznych tortur, to te poprzednie faktycznie wydawały się mniej dotkliwe. To osoba z wielkimi zaburzeniami i nienormalnymi fantazjami, choć z daleka od ofiary prowadził całkiem zwyczajne życie. Takie na pokaz, bo co o nich myślał prywatnie, to też poznamy, lecz nie będą to smaczne pączusie;-) To osoba, która musi wszystko mieć zaplanowane, a na wszelkie nieprzewidziane wypadki reagował w bardzo różnorodny sposób. Jego wybranką była młoda dziewczyna, której zniszczył życie nie tylko trzymając ją w niewoli. Te obrazy i opisy były czasami dokładne, a nieraz ogólne, jakby coś innego na tamten moment było ważnego. Nie da się przewidzieć zachowania żadnego z nich, choć wiadomo, że dziewczyna docenia wcześniejsze dnie i nader wszystko próbuje się wydostać z ,,więzienia".
Zakończenie faktycznie jest nie do przewidzenia, a tym bardziej jest to tom pierwszy serii z Kodeinem, więc ciekawi mnie w jaki wir wpadnie w następnym tomie.
Wszelkie wydarzenia tutaj zawarte są dla czytelnika bolesne, obleśne, obrzydliwe i traumatyczne. Nie polecam czytać jej osobom, które nie są pełnoletnie. Taki obraz lepiej niech pozostanie dla nich nieodkryty. Oceniam ją na osiem punktów, gdyż choć wydarzenia są wstrząsające, to jednak nie budzą miłych doznań odnośnie całości. Jest mniej emocjonalna, ale pomysłowa bez etapu znudzenia. Treść wciąga choć nie zawsze byłam pewna, czy dam radę akty przemocy przeczytać. Jeśli ktoś lubi mroczne książki z naciskiem na psychiczne i niesmaczne, to ta lektura mu się spodoba:-)

Informacje dodatkowe o Obłęd :

Wydawnictwo: b.d