Recenzja
Jolanta Żuber " Obsesja pacjenta "
@jolanta_zuber
Wydawnictwo: Ridero
@ridero.pl
" Życie po raz kolejny dało jej w kość, ale zawsze była silna. Nigdy nie postrzegała siebie jako uległej, znoszącej wszystko z pokorą żony - i tym razem też taka nie będzie. Na pewno
nikt jej nie zastraszy. Ani maż, ani żaden inny osobnik..."
Wiecie, są takie książki, które wciągają od pierwszej strony i trzymają cię w emocjonalnym klinczu aż do końca.. "Obsesja pacjenta" to właśnie jedna z nich. Totalnie mnie poruszyła, momentami wkurzała, momentami przerażała, a na koniec… zostawiła z pytaniami, które wciąż za mną chodzą..
" Obsesja pacjenta " Ta historia to nie tylko thriller.. To rozkładanie emocji na czynniki pierwsze.. To pytanie: czy można tak bardzo żyć przeszłością, że przestaje się istnieć w teraźniejszości?
I… czy na pewno chcemy znać prawdę?
Książka prowadzi czytelnika przez sieć rodzinnych tajemnic, trudnych emocji, manipulacji i przekraczania granic..
To opowieść o granicach – tych zawodowych, moralnych i psychicznych.. O tym, jak łatwo je przekroczyć, kiedy obsesja bierze górę nad rozsądkiem.. To psychologiczna pułapka, w którą wpadasz razem z bohaterami..
Jolanta pisze tak, że czujesz ten niepokój na skórze.. Zdania są mocne, bez zbędnych ozdobników.. Prosto w punkt.. To nie jest książka, przy której się odpoczywa – to książka, która sprawia, że chcesz czytać dalej, mimo że już się boisz, co znajdziesz na kolejnej stronie..
Autorka stworzyła bohaterów, którzy są bardzo złożeni, nieoczywiści i emocjonalnie rozedrgani.. To nie są postacie czarno-białe – mają swoje lęki, słabości i przekraczają granice, czasem wbrew sobie..
Daniel Porębski – człowiek z przeszłością, zraniony chłopiec uwięziony w ciele dorosłego, którego życie zdominowała obsesja i nieprzepracowana trauma.. Każde jego działanie, każda decyzja to desperacka próba odnalezienia prawdy i... siebie.. Z jednej strony mu współczułam, z drugiej – bałam się tego, do czego może się posunąć..
Frida, jego terapeutka, to postać, której nie sposób szybko zaszufladkować.. Silna, pewna siebie, ale z każdą kolejną sesją widać, jak cienka jest granica między profesjonalizmem a zaangażowaniem emocjonalnym.. Momentami miałam wrażenie, że to ona potrzebuje ratunku bardziej niż Daniel..
Wciągający thriller psychologiczny o granicach obsesji, relacji, która wymyka się spod kontroli, i o tym, jak daleko człowiek jest w stanie się posunąć, by odkryć prawdę i uwolnić się od własnych demonów..
" Najpierw mama, teraz ojciec... Nie, nie mógł myśleć, że to on przynosił Śmierć, i dokładał sobie kolejnego bagażu. To niedorzeczne!
To byłoby zbyt wiele nawet dla tak zdeterminowanej osoby jak on. Prawda jawiła się jednak w ciemnych barwach. Był świadkiem obu śmierci..."
Daniel Porębski od dziesięciu lat żyje w cieniu rodzinnej tragedii.. Śmierć jego matki nie została wyjaśniona, a obsesja odkrycia prawdy, coraz bardziej wyniszcza go psychicznie. Zdesperowany, zgłasza się na terapię do doświadczonej psycholożki – Fridy..
Frida próbuje pomóc Danielowi zmierzyć się z traumą z dzieciństwa, jednak ich spotkania szybko zaczynają wykraczać poza standardową relację terapeutyczną.. Daniel kwestionuje jej metody, a napięcie między nimi rośnie. Gdy ojciec Daniela wyjawia szokujący, długo skrywany sekret, mężczyzna postanawia za wszelką cenę dotrzeć do prawdy, która może być zupełnie inna, niż się wydawało..
W miarę rozwoju terapii Daniel coraz mocniej angażuje się emocjonalnie w relację z Fridą, a jego obsesja zaczyna przejmować kontrolę nad ich życiem.. Frida zostaje wciągnięta w niebezpieczną grę, w której stawką staje się nie tylko zdrowie psychiczne Daniela, ale również jej własne bezpieczeństwo..
Wydawnictwo: Ridero
Data wydania: 2025-04-14
Kategoria: b.d
Magdalena Grzejszczyk
Tomek próbuje poradzić sobie z traumą po porwaniu, jednak niezagojone blizny i odmienny wygląd są obiektem kpin kolegów. Kiedy wydaje się, że szczęście...
"Nie żyje. Wisi tu”. Te słowa słyszy dyżurny policji na długo przedświtem. Siedemdziesięcioletnia Penny Morris, którą zna niemal całe Deadwood pada...