Okładka książki - Odłamki patronujemy

Odłamki

Recenzja pochodzi z bloga: http://recenzje-ksiazek-patricia.blogspot.com/ Ismet Prić to reżyser i dramaturg z Bośni. Uciekając przed wojną domową, wyemigrował do Stanów Zjednoczonych. ''Odłamki'' to jego pierwsza powieść, która zyskała sławę i uznanie wśród czytelników. Książka została uhonorowana międzynarodowymi nagrodami m.in. przez gazetę ,,New York Times''. Głównym bohaterem pozycji jest sam autor, bowiem jest to książka autobiograficzna! O czym opowiada? O wojnie i okrutnym konflikcie etnicznym Bośni. Historia Ismeta nie jest prosta, gdyż już jako wkraczający w dorosłe życie chłopak został uchodźcą. Mężczyzna ten chciał prowadzić normalne życie; chciał spełniać marzenia, być aktorem, poznać dziewczynę i być szczęśliwym człowiekiem, ale w czasach pełnych niepokoju było to wręcz niemożliwe. Bardzo dużo do lektury wnosi taka postać jak Mustafa Nalić - żołnierz, który ma nie małe powiązanie z Ismetem. Nalić na własnej skórze poczuł oddech wojny. Musiał walczyć na froncie, nie jeden raz widział śmierć niewinnych ludzi. Losy dwóch mężczyzn się ze sobą niebezpiecznie splatają. Co to może oznaczać? Kim jest Mustafa dla Ismeta? Czy zmienił coś on w jego życiu? Według słownika wojna to zorganizowany konflikt zbrojny między państwami, narodami lub grupami etnicznymi i społecznymi, ale pan Prić ukazuję wojnę w innym świetle. Poprzez swoje wspomnienia pokazuje, że wojna to krwawa walka, okrucieństwo, śmierć i apogeum bólu fizycznego, jak i psychicznego. Już na samym początku dowiadujemy się, że te wspomnienia to element terapii autora. Poprzez pisanie mógł się uwolnić od emocji, które na nim ciążyły. Ta lektura uświadamia nam, że wojna niesie ze sobą blizny, które towarzyszą do końca życia. Co uważam na temat tej książki? Jest fenomenalna! Język jakim jest napisana jest niebanalny, ale i zarazem prosty. ''Odłamki'' to zbiór zapisków z dziennika, myśli i wspomnień, które przeplatają się ze sobą nawzajem. W powieści nie znajdziemy pięknych opisów, ale dobitne i prawdziwe informacje wzbudzające w czytelniku lęk. Styl autora jest godny podziwu! Temat, który poruszył Prić zdecydowanie nie jest dla wszystkich. Biorąc się do czytania tej lektury, trzeba mieć na uwadze to, iż nie jest ona pisana dla rozrywki. Jest to powieść dla tych, którzy chcą poznać realia wojny. Czy warto? Oczywiście! Niewiele książek potrafi wywołać tak wiele emocji i uczuć zaczynając od współczucia, a kończąc na lęku. To jedna z tych pozycji, których nie można wyrzucić z myśli po przeczytaniu, bo zmusza nas do przemyśleń nad ważnymi aspektami życia. Polecam wszystkim, którzy nie boją się trudnych wyzwań, jakim jest zmierzenie się z tą książką. W szczególności chcę polecić wszystkim tym, którzy chcą przeczytać coś wartościowego, dającego do myślenia i dobitnie prawdziwego. Jeśli oczekujesz od pozycji czegoś więcej, niż tylko dobrą zabawę, to sięgnij po dzieło pana Ismeta.

Informacje dodatkowe o Odłamki:

Wydawnictwo: Sine Qua Non