Okładka książki - OdNowa

OdNowa

OdNowa" to książka, która bardzo miło mnie zaskoczyła. Jest to bardzo udany debiut - Mags Von Elf.
Wydawnictwo @wydawnictwo_novaeres

Na okładce książki brakuje mi informacji o autorce. Warto byłoby wiedzieć co ją skłoniło do napisania książki. Nawet na stronie wydawnictwa nie ma żadnej informacji. Trochę szkoda. Lubię wiedzieć, czyje książki czytam.

Myślałam, że będzie to lekka powieść młodzieżowa. Okazało się, że jest to emocjonująca opowieść o zmaganiach bohatera o lepszy byt. Mamy tu również (a może przede wszystkim) walkę o marzenia.

Dorastający w patologicznej rodzinie osiemnastoletni Jaś zarabia na utrzymanie siebie i swojego młodszego brata, Skierki, jako uliczny grajek. Jednocześnie stara się przykładać do nauki, aby w przyszłości wyrwać się z biedy i zacząć normalne, szczęśliwe życie. Mimo że jest zdolny i pracowity, z trudem odnajduje się wśród rówieśników. Takie typowe we współczesnym świecie.

Kiedy Jaś zakochuje się w Kasandrze, klasowej piękności, a ona odwzajemnia jego uczucie, chłopak ma wrażenie, że los w końcu zaczyna mu sprzyjać. Dzięki temu, że rodzice Kasandry obracają się w środowisku kultury i sztuki, zdolny chłopak ma szansę na rozwijanie swojego talentu. Zakłada zespół, z którym gra coraz więcej koncertów, a jego marzenia zdają się nabierać realnych kształtów. Żadne z nich nie podejrzewa, że za chwilę czeka ich prawdziwe trzęsienie ziemi: rodzice dziewczyny z dnia na dzień wyjeżdżają z Polski, zabierając ze sobą Skierkę i przekazując informacje o prawdziwym pochodzeniu Kasandry. Zdruzgotani młodzi ludzie postanawiają zrobić wszystko, by poukładać sobie życie na nowo. Czy ich miłość przetrwa w dorosłym świecie pełnym pokus, kłamstw i intryg, które wkrótce odkryją?

Niesamowicie wciągająca. Czytałam i byłam ciekawa, co się wydarzy, jak potoczą się losy Jasia i Kasandry. Jedyne co mi przeszkadzało to mała czcionka i brak rozdziałów.

Informacje dodatkowe o OdNowa:

Wydawnictwo: Novae Res