Okładka książki - Opcja niemiecka. Czyli jak Polacy kolaborowali z Trzecią Rzeszą podczas II wojny światowej

Będąc już po lekturze wszystkich trzech kontrowersyjnych pozycji Piotra Zychowicza, śmiało stwierdzam, że zajmuje on jedno z miejsc, które przeznaczam dla swoich ulubionych autorów. Choć "Opcja niemiecka" jest książką historyczną, napisana jest w taki sposób, że wywołuje w czytelniku poczucie bezsilności i głębokiego szoku. Tak samo jak poprzednie prace autora, całkowicie zmienia punkt widzenia dotyczący historii Polski, obejmujący okres II Wojny Światowej. Jestem świadomy, że historii uczyłem się w szkole wtedy, kiedy przekazywana przez nauczycieli, nie miała nic wspólnego z rzeczywistością. Pomimo tego, że czasy się zmieniły, dopiero takie prace jak ,,Opcja niemiecka" potrafią mi uświadomić na ile, to, co wkładano mi do głowy, mija się z prawdą i jak bardzo jest krzywdzące dla tych, którym los Polski i jej obywateli był bardzo ważny. Znając szczegóły dotyczące poziomu czytelnictwa w naszym kraju, mogę tylko ubolewać, że ,,Opcja niemiecka" jak również pozostałe pozycje Piotra Zychowicza staną się lekturą zbyt małej ilości czytelników, co oczywiście będzie miało wpływ na całkowitą ignorancję związaną z historią Polski oraz jej prawdziwymi bohaterami narodowymi. Ocena: 5,5/6

Informacje dodatkowe o Opcja niemiecka. Czyli jak Polacy kolaborowali z Trzecią Rzeszą podczas II wojny światowej:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2014-09-23
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Isgenaroth

Zobacz opinie o książce Opcja niemiecka. Czyli jak Polacy kolaborowali z Trzecią Rzeszą podczas II wojny światowej

Kup książkę Opcja niemiecka. Czyli jak Polacy kolaborowali z Trzecią Rzeszą podczas II wojny światowej

Ukraińcy. Opowieści niepoprawne politycznie cz.VI
Piotr Zychowicz0
Okładka ksiązki - Ukraińcy. Opowieści niepoprawne politycznie cz.VI

Kolejna część bestsellerowego cyklu ,,Opowieści niepoprawne politycznie". Po Żydach, Sowietach, Niemcach i Aliantach przyszedł czas na Ukraińców. Ludobójstwo...

Obłęd '44. Czyli jak Polacy zrobili prezent Stalinowi, wywołując powstanie warszawskie
Piotr Zychowicz0
Okładka ksiązki - Obłęd

Obłęd '44, czyli jak Polacy zrobili prezent Stalinowi, wywołując powstanie warszawskie. Polskie Państwo Podziemne nie zdało egzaminu, twierdzi autor Paktu...