Okładka książki - Opowieść sióstr

Opowieść sióstr

Czy kiedyś trafiliście na takie książki, na których kontynuację historii bardzo czekaliście? A to czekanie można porównać do czekania na ponowne spotkanie z kimś dla nas bliskim, ważnym?

Dla mnie tak właśnie było z "Opowieścią sióstr" Donatelli Di Pietrantonio. Powieścią, która jest kontynuacją losów dwóch sióstr poznanych w "Porzuconej córce".
"Porzucona córka" to moja perełka z 2022 roku, książka bardzo bliska memu sercu. Oczekiwania więc były spore i jestem szczęśliwa, że "Opowieść sióstr" w pełni je spełniła ❤️.

"Nie wiem, kiedy ją straciłam, gdzie się podziała nasza zażyłość. Nie potrafię dokładnie wskazać momentu, znaczącego wydarzenia, sporu. Zwyczajnie uległyśmy odległości, a może właśnie tego potajemnie pragnęłyśmy, by otrząsnąć się z siebie, odpocząć."

Arminuta i Adriana są już dorosłe. Obie wyszły za mąż. Arminuta nadal jest poukładana, spokojna i opanowana. Adriana też się nie zmieniła, ciągle jest roztrzepana i temperamentna. Ale teraz ma kłopoty, uciekła z dzieckiem i potrzebuje pomocy starszej siostry. Kobiety ponownie zamieszkają razem. Tylko tym razem Adriana wywróci życie Arminuty do góry nogami.

Ta książka to krótka historia życia.
Krótka historia sióstr i ich skomplikowanej relacji z wieloma punktami zapalnymi.
Z niedopowiedzeniami.
Jest w tym jednak coś pięknego i porywającego. Bohaterki wydają się być bardzo prawdziwe, tak samo jak więź, która je łączy.

Autorka stosuje przeskoki w czasie, powracając wiele razy do przeszłości, to coś jak strzępy wspomnień, które ostatecznie dają nam obraz tego, co działo się przez wszystkie lata z bohaterkami. Styl tej opowieści cechuje melancholia, prostota ale też klarowności uczuć, mnóstwo emocji, po prostu proza życia.

To siostrzana historia, w której z łatwością się odnalazłam bo sama jestem siostrą i mam siostrę. Dla mnie ta książka jest doskonałą, dojrzałą kontynuacją "Porzuconej córki". Piękna, emocjonalna i wzruszająca powieść z włoskim klimatem. Mocno polecam ❤️.

Informacje dodatkowe o Opowieść sióstr:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2023-03-22
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Borgo Sud
Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: Literaturoznawstwo - dramat

Zobacz opinie o książce Opowieść sióstr

Kup książkę Opowieść sióstr