„Orzechy i pestki” to książka kucharska, ale bardzo nietypowa. Oprócz przepisów oraz instrukcji jak wybrać przechowywać orzechy znajdziemy w niej podróże, poznamy różne zakątki świata, trochę od kuchni, a trochę od strony kulturalnej. Lara Gessler zabiera czytelnika w magiczną podróż, a odwiedzając np. Indonezję czy Filipiny przybliża właściwości orzechów, które od pokoleń służą medycynie ludowej.
Książka wypełniona jest zdjęciami, więc nie tylko treści, ale i wizualna strona robi niesamowite wrażenie. Fotki potraw przybliżają, jak krok po kroku ma wyglądać każdy etap przygotowania, jak przechować dany produkt, choć nie oszukujmy się, one wyglądają tak obłędnie, że raczej zbyt długo nie poleżą. Przepisy są bardziej wyszukane, są takie zupełnie proste, więc myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Te podróżnicze, pokazują piękno miejsc, takich gdzie nie zagląda na co dzień przeciętny turysta.
„Orzechy i pestki” to barwna podróż przez świat pistacji, makadamii, pekan, kasztanów jadalnych czy swojskich pestek dyni oraz słonecznika. Polecam :)
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2020-09-30
Kategoria: Kuchnia
ISBN: b.d
Liczba stron: 0
Dodał/a opinię:
red_sonia
Lara Gessler fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach Londynu i Nowego Jorku. Córka słynnej restauratorki...