Po wszelkiego rodzaju książki kucharskie ostatnio sięgam z coraz większym zainteresowaniem. Tym bardziej, że dzisiejsze książki kucharskie są teraz całkowicie inne niż kiedyś były : pełne naprawdę interesujących i innowacyjnych przepisów , pięknych zdjęć oraz ciekawych porad.
Dlatego też, po najnowszą książkę Lary Gessler postanowiłam sama sięgnąć i przekonać się czy po pierwsze warto, a po drugi czy naprawdę te przepisy które tu znajdziecie nie są wcale tak skomplikowane jak było to zapowiadane. I jak wyszło?
Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka.
Znajdziecie tu przede wszystkim :
- praktyczne porady, jak kupować oraz przechowywać orzechy i pestki
- poznacie ich historię i zwyczaje z nimi związane
- dostaniecie masę tradycyjnych przepisów oraz jedyne i autorskie przepisy kulinarne i inspiracje Lary Gessler.
Książka ta jest naprawdę pięknie wydana, a przepisy, które w niej znajdziecie wcale nie należą do jakiś wymyślnych i myślę, że każdy spokojnie sobie z nimi poradzi. Co więcej te przepisy nie tylko są podobne do standardowych i tradycyjnych jakie znamy, ale też są świetnie urozmaicone co sprawia że nabierają takiej nutki nowości.
Ciekawostką jest tu to, że skupując się na różnych rodzajach orzechów i pestek autorka stworzyła coś niepowtarzalnego przy okazji pokazując nam jakie cuda można stworzyć za pomocą czegoś tak powszechnie dostępnego jak orzech.
Oprócz samych przepisów mamy tu także duża dawkę wiedzy na temat nie tylko przechowywania tych produktów, ale też skąd one tak naprawdę pochodzą , jak mogą zostać jeszcze wykorzystane oraz jak mamy je przechowywać aby nam się nie zepsuły ani nie straciły na wartości.
Jeśli o mnie chodzi to powiem Wam szczerze, że jestem zadowolona że po nią sięgnęłam. Wiem na pewno, że z niektórych tych przepisów sama skorzystam, niektóre co prawda nie przypadły mi do gustu. Ale jedno jest pewne! Jeśli interesują Was nowoczesne przepisy i dość ciekawe połączenia to również dla Was warto będzie po nią sięgnąć! I może być też pięknym prezentem pod choinkę w tym roku !
Gorąco polecam!
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2020-09-30
Kategoria: Kuchnia
ISBN: b.d
Liczba stron: 0
Dodał/a opinię:
Anna Szymczak
Lara Gessler fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach Londynu i Nowego Jorku. Córka słynnej restauratorki...