"Nie każdy zasługuje na drugą szansę". Prawda to?
Ja bardzo się cieszę, że drugą szansę dostał pomysł na wspólne napisanie powieści przez autorów “Ostatniego życia”. Peter Mohlin i Peter Nyström dorastali razem w szwedzkim miasteczku. Mając po 10 lat stworzyli wspólnie pierwszą powieść kryminalną. Po latach profesjonalnego pisania postanowili wrócić do swojego pomysłu z dzieciństwa. Tak powstała książka, którą widzicie na zdjęciu i która, moim zdaniem, jest bardzo udanym debiutem! 🔥
Głównym bohaterem jest John Adderley, agent FBI objety programem ochrony świadków, który rozpoczyna pracę nad nierozwiązanym przed laty śledztwem w sprawie zaginięcia nastoletniej dziedziczki imperium modowego. John musi ukrywać swoją prawdziwą tożsamość nie tylko dlatego, że kartel narkotykowy wyznaczył nagrodę za jego głowę. Również dlatego, że z głównym podejrzanym w sprawie zniknięcia Emelie łączą go więzy krwi, co nie może wyjść na jaw.
“Ostatnie życie” otwiera nową serię kryminalną z agentem Adderleyem w roli głównej i ja już nie mogę się doczekać kolejnych tomów. Książkę czyta się bardzo dobrze i szybko – mimo sporej objętości. Styl pisania autorów bardzo przypadł mi do gustu, aż ciężko uwierzyć, że są to dwie osoby. Akcja momentami toczy się powoli i spokojnie, aby za chwilę przyspieszyć i wykonać nieoczekiwany zwrot.
Mimo, że gdzieś po drodze przeszło mi przez myśl rozwiązanie zagadki, nie zepsuło mi to przyjemności z czytania, a ostatnie 120 stron można powiedzieć, że pochłonęłam w całości i nic nie było w stanie mnie odciągnąć od książki.
Polecam zarówno miłośnikom skandynawskich kryminałów, jak i osobom dopiero rozpoczynającym swoją przygodę z tym gatunkiem. Pierwszy, debiutancki tom serii kończy się w taki sposób, że już dziś zacznę chyba wyczekiwać premiery kolejnego!
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2021-05-05