Okładka książki - Pamiętnik diabła

Pamiętnik diabła

Tom 1 cyklu Kuba Sobański
Inne wydania:

„Pamiętnik Diabła” to historia młodego faceta Kuby Sobańskiego, mieszkającego w Krakowie przyszłego prawnika. Można powiedzieć, że w życiu dobrze mu się układa, jednak od czasu do czasu wracają do niego demony z przeszłości i wydarzenie, które wyparł z pamięci, a które bardzo mocno wpływa na jego aktualne życie. Jednak to nie wszystko. Kuba ma tajemnicę – jest seryjnym mordercą i nie potrafi oprzeć się chęci zabijania. A swoje myśli i przeżycia przelewa na papier w formie pamiętnika. Do jakich czynów posunie się Kuba, aby jego sekret nadal pozostał nieujawniony?

Absolutnie genialna pozycja! Kto nie czytał, to koniecznie musi nadrobić.

Było to moje pierwsze spotkanie z piórem Adriana Bednarka i zakochałam się od pierwszej strony, a być może już nawet od pierwszej linijki. I żałuję, że nasza znajomość zaczęła się tak późno. W głowie mi się nie mieści, ile dobrego mnie ominęło. Nie czytałam pierwszej wersji tej książki, ale to co zrobił autor jest po prostu fenomenalne. On nie tylko opisał historię pewnego seryjnego mordercy. On to zrobił w taki sposób, że ja czytając niektóre opisy czułam, jak ciarki biegają mi po plecach.

W czasie lektury poznajemy Kubę na dwóch płaszczyznach i tak naprawdę jako dwie osoby. Jedną jest student prawa z dziewczyną u boku i skłonnością do używek, a drugą diabeł w ludzkiej skórze, który najwięcej przyjemności czerpie ze strachu i bólu kobiet, które przypominają jego nieżyjącą siostrę.

Wciągająca i porywająca, że oderwać się nie sposób. Wszystko idealnie do siebie dopasowane, a narracja pierwszoosobowa sprawia, że zdecydowanie bardziej można się wczuć w odczucia i emocje głównego bohatera. Po raz kolejny możemy przekonać się, jak traumatyczne zdarzenia z dzieciństwa mogą wpływać na dorosłe życie oraz jak głęboko tkwią w podświadomości, nawet jeśli nie są wypuszczane na światło dzienne.

Już nie mogę się doczekać kolejnych części w zmienionym wydaniu, na które czekam z niecierpliwością i przede wszystkim z ogromną ciekawością, co też znowu zaserwuje nam autor.

Informacje dodatkowe o Pamiętnik diabła:

Wydawnictwo: Zaczytani
Data wydania: 2022-09-28
ISBN: 9788382199031
Dodał/a opinię: Anna Kubera

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Pamiętnik diabła

Kup książkę Pamiętnik diabła

Zły człowiek
Adrian Bednarek0
Okładka ksiązki - Zły człowiek

o miał być najpiękniejszy dzień w jego przestępczym życiu. Gdy po ślubie całe życie Sebastiana wali się jak domek z kart, mężczyzna postanawia dowiedzieć...

Oczy lęku
Adrian Bednarek0
Okładka ksiązki - Oczy lęku

Nigdy nie wiesz, kto cię obserwuje… Fabian Olszewski ma pomysł na dochodowy, nielegalny biznes. Sam jednak nie da rady go poprowadzić. Gdy przypadkiem...