Nie bez powodu niektóre sekrety są skrywane, a wieka skrzyń zamknięte.
Londyn, 1799 rok. Pandora Blake straciła swoich ukochanych rodziców będąc jeszcze małym dzieckiem. Opiekę nad nią i majątkiem przejął chciwy wujek Hazekiah Blake, który za nic miał wypracowaną przez lata renomę sklepu z antykami jego zmarłego brata. Pewnego dnia do sklepu zostaje sprowadzona tajemnicza skrzynia z niezwykłą zawartością – grecką wazą, tak starą, że trudno określić jej wiek, ozdobioną wizerunkami z mitu o Pandorze. Dora od zawsze pragnęła, by stać się niezależną kobietą i uwolnić się od pieniędzy wuja, chciała na życie zarabiać poprzez projektowanie biżuterii. Niespodziewana skrzynia, którą wuj skrywa w piwnicy niesamowicie zaciekawi Dorę. Do tego stopnia, że zapragnie poznać tę tajemnice. Dziewczyna jednak nie wie, że to zmieni jej życie nieodwracalnie.
Nie potrafię wyrzucić z pamięci tego cudownie wykreowanego świata, fantastycznej bohaterki, która zaimponowała mi swoją siłą i rozwagą, a także cudownie porywającej przygody, która skończyła się dla mnie zdecydowanie zbyt szybko. Porwała mnie fabuła, zaciętość głównej bohaterki oraz opisy osiemnastowiecznego Londynu.
Jestem pod dużym wrażeniem tego, że autorce tak fantastycznie udało się sprawić, abym ani na chwilę nie potrafiła oderwać się od tej powieści. Prawda jest jednak taka, że Susan Stokes-Chapman doskonale udało się od pierwszej chwili złapać mnie w swoje sidła, sprawić, żebym nie mogła oderwać się od tej powieści ani na chwilę. Swoją powieścią doprowadziła mnie do takiego stanu, że z niemożliwym głodem pożerałam każdą kolejną stronę, ponieważ tak bardzo byłam ciekawa tego, co jeszcze autorka przygotowała, jakie jeszcze tajemnice wyjdą na jaw i czy pytania, które krążyły mi po głowie, wreszcie doczekają się jakiejkolwiek odpowiedzi.
Wartka akcja jest dla mnie zdecydowanie najważniejszym elementem każdej powieści, po którą sięgam, niemniej jednak równie istotnym jest godna żeńska reprezentacja, której tak uparcie od zawsze poszukuję. Dorę Blake cechowała niezwykła zaciętość, którą mi zaimponowała. Obrała sobie cel, jakim było zostanie projektantką biżuterii i zawzięcie do tego dążyła. Pomimo swojej nieciekawej sytuacji życiowej nie skarżyła się na los, tylko walczyła o swoje. To taki typ bohaterki, który powinien być wzorem dla każdej kobiety. Jej postawa była godna podziwu.
„Pandora” to niezwykła podróż w głąb historii. Osiemnastowieczny Londyn, tajemnicza waza, skrywane sekrety i klimatyczny antykwariat. Idealna pozycja dla tych co lubują się w mitologii oraz powieści historycznej z mrocznym Londynem w tle. Daj się porwać tej przygodzie. 🖤 Nie pozostaje mi więc nic innego jak tylko gorąco polecić tę książkę wszystkim fanom orientalnych klimatów i opowieści, które porywają od pierwszych stron.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-03-22