Ana Novac urodziła się w 1929roku w Rumunii jako Zimra Harsanyl.
W 1944 roku została wywieziona wraz z rodziną do Auschwitz, znalazła się następnie w obozie w Płaszowie, a później w kilku mniejszych obozach. Jako jedyna z rodziny przezyla wojnę. Wyzwolona w 1945roku w czeskiej Chrastavie, gdzie znajdowała się filia obozu Gross-Rosen.
Po wojnie mieszkała w Rumunii, w latach 60tych przeniosła się fo Berlina, potem do Francji.
Zmarła w 2010 roku
"Piękne dni mojej młodości" to dziennik, pamiętnik i jednocześnie dokument prowadzony przez piętnastoletnią Żydówkę wywiezioną do Auschwitz i innych obozów.
To świadectwo okrucieństwa z jakim przyszło mierzyć jej się każdego dnia. Dziewczynka w wielkiej tajemnicy i ogromnym strachem każdego dnia prowadziła zapiski dotyczące jej życia w obozach, opisywała okrutny świat ją otaczający.
Dziennik jest prowadzony dosyć chaotycznie i momentami możemy się pogubić, ale to tylko świadczy o tym co musiała przeżywać i jak bardzo bać się o swoje życie. Nie sposób wyobrazić sobie tego co miała w głowie, co widziała i z czym musiała walczyć, aby przeżyć każdy kolejny dzień.
Obok dziennika napisanego przez Ann Frank jest to drugi tak ważny dokument poświadczający z jakim okrucieństwem musiały mierzyć się dzieci w czasie wojny.
To najważniejsze i najbardziej poruszające świadectwo Holokaustu.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-09-08