Tytuł: „Piętno”
Seria: Florentyna (tom 2)
Autor: Natasza Socha
Wydawnictwo: Purple Book
Data wydania: 16.07.2022
Ilość stron: 216
Tajemnicza zapowiedź na okładce książki: „ta śmierć miała być odkupieniem win”. Tajemnicza jak główna bohaterka, Anna. Przykładna matka 5-letniej Ewy. Kobieta po rozwodzie, nowoczesna, nie dająca się zamknąć w żadne ramy. Chciała żyć i ustalać ramy swojego życia według własnego sumienia. Nie wszystkim się jednak to podobało, a już na pewno nie rodzinie. Ginie w wypadku samochodowym, który okazuje się być przykrywką dla zabójstwa. W dodatku małe miasteczko pod Poznaniem, gdzie pewnych rzeczy nie można robić. Florentyna w swoich różowych sukienkach znów ma tyle pytań w śledztwie, a żadnych odpowiedzi a podejrzanych zamiast ubywać w toku śledztwa, o przybywa.
Kryminały Nataszy Sochy to przerażające historie, bo wydarzyły się naprawdę. Ile w nas ludziach jest zła i okrucieństwa, to czasem nie mogę się nadziwić. Tym bardziej cienka jest nić między miłością a nienawiścią. Co może skłonić człowieka do zabicia drugiego? Miłość, nienawiść, zawiść, złość, albo.... wiara. Natasza Socha w wyważony sposób pokazuje, do czego ślepa wiara w Boga, bogobojność może człowieka doprowadzić. Zabić w imię Boga? To okrutne. Jak trudne może być wyjście poza ramy życia wg ogólnie przyjętych zasad. A przecież każdy ma prawo szukać swoich dróg w życiu i żyć według własnego kodeksu moralnego, nikogo przy tym nie krzywdząc.
Natasza Socha skutecznie po raz kolejny wodzi czytelnika za nos, wskazuje tropy a później wywodzi nas na manowce. Tym chętniej chcemy odkryć prawdziwe oblicze ludzi zamieszanych w to zabójstwo i typujemy kolejnych zabójców i motywy. W dodatku moje serce skradła Florentyna od pierwszej części. Nadal nie potrafi rozwiązać zagadki śmierci swojego męża Mikołaja, mimo to nadzieja na jej rozwiązanie daje się siłę, by rozwiązywać kolejne kryminalne zagadki. Również kwestia prowadzenia śledztwa, kolejnych kroków policjantów i codziennej ich pracy jest przekazana w sposób bardzo rzeczywisty, co tylko podnosi wartość kryminalną tej powieści. Zwracam uwagę w kryminałach na portrety psychologiczne sprawcy(ów) i motywy, którymi się kierowali. U Nataszy również i to mnie nie zawodzi i bardzo mi się podoba. Mimo małej objętości mam tu wszystko, czego potrzebuję. Poruszającą historię, śledztwo, emocje rodziny, bliskich i wspaniała policjantkę Florentynę, która mimo swojego różowego stroju jest profesjonalistką w każdym calu.
Polecam serdecznie, a ja sama czekam na wrzesień i kolejną powieść o Florentynie.
Czytajcie, polecam.
Wydawnictwo: Grey Book
Data wydania: 2022-07-13
Jeanette
Miłość potrafiła w jednej chwili unieść człowieka do nieba. I w jednej sekundzie zepchnąć na ziemię.
Imię Lena powstało ze zdrobnienia Heleny i Magdaleny. Mgła jest mieszanką powietrza i wody. Ten dualizm wpływa na całe życie głównej bohaterki. Jest...
Odkryj magię świątecznej bliskości Antonina i Marcel od dawna czują, że ich uczucie się wypaliło. I choć nadal mieszkają pod jednym dachem, z roku na...
Przyrody nic nie powstrzyma. Pory roku będą się zmieniać, po lecie nadejdzie jesień, a potem wszystko przykryje biały puch. I kiedy wydawać by się mogło, że już zawsze będzie zimno i ponuro, nagle spod śniegu przebije pierwszy krokus.To zawsze dawało nadzieję.