Okładka książki - Pirania duszy

Pirania duszy

"Jesteście wszystkie trzy kopnięte, każda na swój sposób, i macie pasje. I jaracie się nimi jak trzy latarenki."

Czy Sepia, miasteczko które poznajemy na kartach tej powieści, swoim wyglądam przypomina starą fotografię? Czy wszystko jest w nim w kolorach sepii, czyli łagodnego ciepłego brązu? Czasami rzeczywiście przenosimy się do świata, które bohaterów przeraża, ale raczej jest on wtedy pozbawiony kolorów, nie mówiąc o jakimkolwiek ciepłym odcieniu. Sepia jest raczej mieściną, w której życie toczy się na pozór normalnie - dorośli pracują, dzieci się bawią, a rok szkolny po raz kolejny czas zacząć!

"Fajnie, że się tu sprowadziłaś (...) Dzięki temu ja mam magiczną przyjaciółkę."

Ten wrzesień nie będzie jednak taki jak zwykle. A wszystko za sprawą między innymi Mai, która zamieszkawszy w Sepii, dołącza do grona dwóch przyjaciółek - Izy (zwanej River) i Poli. Z pozoru normalna, dosyć nieśmiała dziewczynka, z czasem nabierze barw i udowodni, że magia istnieje, a nastolatka potrafi uratować życie innych ludzi. To właśnie dziecięca wiara w to, że niemożliwe staje się realne, pozwoli przyjaciółkom wyrwać jedną z nich z odmętów klątwy. Tylko kto ją rzucił i po co?

"Czuła, że traci kolejne fragmenty samej siebie, swoje pasje, zamiłowania i talenty – wszystko to kurczyło się, zajmując coraz mniej jej serca. Stawała się pusta i obojętna. Jak marionetka (...)

Świat Sepii to połączenie zwyczajnego codziennego życia z tym, o którym zazwyczaj czytamy tylko w książkach. Tutaj to, co wydaje się tylko bajkowe, zostaje pozbawione kolorów wyobraźni. Czasem nasi bohaterowie muszą zmierzyć się z czymś, co bardzo ich przeraża, a walka z własnym strachem przyprawiłaby niejednego dorosłego o zawał co najmniej serca. Czy uda im się pokonać kogoś, kto bardzo chciałby zamienić ciało w pozbawioną duszy kukłę? A może to jedynie preludium walki z czymś bardzo złym?

"Te latarenki są super."

"Pirania duszy" to pożeracz zarówno czasu (wciąga od pierwszej strony), jak i energii (emocje naprawdę buzują). To lektura dla nastolatków, którzy lubią poruszać się po nowych, zaskakujących rejonach, które są trochę normalne, a trochę nie z tego świata. Na pewno nie ma w niej nudy, monotonii czy powtarzalności. To zupełnie nowe realia, ciekawi bohaterowie i nietuzinkowa magia. Tak, magia też musi czytelnika zaskoczyć.

Polecam

*Wszystkie cytaty pochodzą z książki Pirania duszy, Klaudia Zacharska, Wydawnictwo Mięta, 2025

Informacje dodatkowe o Pirania duszy:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-03-05
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
Dodał/a opinię: Tesik

Zobacz opinie o książce Pirania duszy

Kup książkę Pirania duszy

Zapomnij, że umarłaś
Klaudia Zacharska0
Okładka ksiązki - Zapomnij, że umarłaś

Zapomnij, że żyłaś. Życie i śmierć to tylko dwa odmienne stany świadomości...   Kaja wraz z córką niedawno sprowadziły się do nowego miasteczka, gdzie...

Bezradni
Klaudia Zacharska 0
Okładka ksiązki - Bezradni

Bywa, że czas nie leczy ran.Bywa, że ulgę może przynieść wyłącznie ból. Marek budzi się w mrocznym miejscu. Nie ma pojęcia, gdzie jest i dlaczego tu trafił...